Плевнелиев се обяви за "краен бушон в държавата" и призова да не плащаме подкупи

Президентът е крайният бушон в държавата, каза Росен Плевнелиев, описвайки ролята на държавния глава пред варненци, които посетиха мобилната му приемна в града.

По думите му, президентството е нещо като отдушник на недоволството и крайна инстанция. В същото време обаче то трябва да е символ на държавността. Тоест, да не води неприсъщи за институцията битки, да не взема страна в ежедневните спорове, да не задълбава в детайлите и най-важното - да е надпартийно и равноотдалечено от всички.

Независимо от всички тези уговорки, президентът Плевнелиев отдели час и половина в четвъртък да приема лично сигнали и жалби от граждани на Варна. Изслуша млади хора с интересни идеи, възрастни хора, недоволни от местната топлофикация, пенсионери с искания за по-високи пенсии, сигнали с доказателства за корупция, защитници на Морската градина, моряци от кораба "Ина“, който бе задържан преди година в Гърция, близки на изчезнали моряци при трагедията с кораба "Хера“ и много други.

Президентът прие делегацията на протестиращите срещу застрояването на Морската градина, водена от бившия външен министър Иван Станчов и арх. Калина Павлова. Те му предоставиха документи по случая, с които би трябвало да е много добре запознат, тъй като допреди по-малко от година бе министър на регионалното развитие и строителството.

Плевнелиев не се ангажира с нищо, но препоръча на институциите повече прозрачност по казуса. Само преди две години Плевнелиев в ролята си на министър отказа да предостави на Калина Павлова информация по Закона за достъп до обществена информация за "Алея първа". Впоследствие тя заведе дело срещу това решение и го спечели. Тогава се разбра, че регионалното министерство по времето на Плевнелиев не е извършвало проверка за законността на сделката в Морската градина, която беше купена от "Холдинг Варна". Преди това от парламентарната трибуна Плевнелив обясни, че министерството проверява сделката.

В отговор на въпрос дали ще наложи вето върху готвените в момента поправки в закона за крайбрежието, Плевнелиев отговори, че първо ще изслуша всички аргументи, че не е на всяка "манджа мерудия" и "не е шалтер, който да е дърпан нагоре-надолу".

За трите дни, когато беше отворена приемната на президента, през нея преминаха над 70 души. Още 105 жалби са били приети писмено.

Плевнелиев каза, че получените в президентството само за шестте месеца на неговия мандат 4 700 жалби показват, че хората имат доверие в президентската институция. Моята кауза и приоритет са работещите институции, посочи президентът. Той призова българите да не дават подкупи на катаджии, данъчни и служители на администрацията:

Трябва да се започне от твърдата воля на хората, че когато е тежко, е необходима промяна. Ако ние имаме проблем с корупцията по всички нива, има решение. И решението е - спираме да плащаме подкупи, призова Плевнелиев.

Споделяне

Още по темата

Още от България