Плевнелиев ще назначи член на ЦИК от квотата на АБВ

Мартин Райков

Президентът Росен Плевнелиев ще назначи Мартин Райков от партия АБВ за член на Централната избирателна комисия (ЦИК), съобщиха от прессекретариата на държавния глава в понеделник.

До президента е постъпило предложение от председателя на АБВ Георги Първанов и от заместник-председателя на Парламентарната група АБВ Мариана Тодорова да бъде назначен Мартин Райков за член на ЦИК до приключване на мандата на действащите членове.

Съгласно Изборния кодекс, за периода на мандат на ЦИК 2014-2019 г., когато след проведени последващи избори за народни представители или за членове на Европейския парламент от България има избрани нови парламентарно представени партии и коалиции или нови партии или коалиции, които имат избрани с техните кандидатски листи членове на ЕП, но не са парламентарно представени, съставът на ЦИК се допълва с по един член, предложен от тези партии или коалиции до президента. Новите членове на ЦИК се назначават от президента за срок до приключване на мандата на действащите членове.

Мартин Райков е юрист, член на Националния съвет на АБВ. Син е покойния шеф на СЕМ Райчо Райков.

Споделяне

Още от България