Плевнелиев ще участва в церемонии в памет на жертвите от Холокоста

Президентът Росен Плевнелиев заминава в понеделник за Чехия и Полша, където утре ще участва във възпоменателните церемонии, посветени на жертвите на Холокоста, съобщиха от прессекретариата му.

В Прага утре държавният глава ще направи обръщение пред Сесията на държавните ръководители в рамките на Четвъртия международен форум "Let my people live!", посветен на паметта на жертвите на Холокоста през Втората световна война.

Следобед президентът ще участва в "Марш на мълчанието" в Краков, Полша, с който ще бъде отбелязана 70-годишнината от освобождаването на бившия концентрационен лагер "Аушвиц". В делегацията, водена от българския държавен глава ще бъде и председателят на Организацията на евреите в България "Шалом" Максим Бенвенисти.

В церемонията ще участват още федералният президент на Австрия д-р Хайнц Фишер, кралят на Белгия крал Филип, федералният президент на Германия Йоахим Гаук, президентът на Малта Мари-Луис Колейро Прека, министър-председателят на Кралство Нидерландия Марк Рюте, министър-председателят на Норвегия Ерна Солберг, престолонаследникът на Кралство Норвегия принц Хаакон, президентът на Словения Борут Пахор, министър-председателят на Великобритания Дейвид Камерън, престолонаследникът на Кралство Швеция принцеса Виктория, се посочва още в съобщението.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?