Плевнелиев в Сочи: Спортът е ключов за развитието на България

Президентът Росен Плевнелиев, който е в руския курорт Сочи за закриването на Зимните олимпийски игри, заяви в интервю за БНТ, че е почитател на спорта и смята, че той има ключово значение за развитието на България.

 

Има три елемента, които биха подкрепили България като развита спортна нация: масовият спорт, професионалният спорт и събитие на световно ниво, в което да повярваме и което да стане двигател на нашето развитие, коментира държавният глава.

 

Той повтори тезата си, че България трябва да има интегрирана стратегия за развитие на зимния туризъм във всичките му области и той ще работи за това. На среща българските спортисти и треньори в Сочи преди това, държавният глава подчерта, че България трябва да развива зимния туризъм като Австрия, Швейцария, Канада.

 

"Аз съм еколог, но не приемам да изграждаме Берлински стени пред нашите планини. Нека обичаме планините и да се грижим за тях като ги пазим, а не като ги изолираме", заяви Плевнелиев.

 

Президентът даде да се разбере, че подкрепя идеята България да кандидатства за домакин на зимна олимпиада за младежи през 2020 г. По думите му такова събитие няма да струва непостижимо много пари, а "дава казус, мотивира българите извън чалгата, прави ни просветен народ, който иска нещо да постигне".

 

Той коментира още, че е заминал за Сочи по покана на Българския олимпийски комитет и не е имал никакво основание да откаже поканата.

 

"Много хора в България поискаха бойкот, но аз не съм тук по покана на президента Путин или на премиера Медведев. Тук съм по покана на Българския олимпийски комитет. Кого да бойкотирам - Стефка (Костадинова, председател на комитета), Сани (Александра Жекова, заела 5-то място в бордъркроса в Сочи), Жени (Евгения Раданова - олимпийски медалист, в момента тв водещ), да бойкотирам спортната слава на България или бъдещето на България, да бойкотирам Чепеларе, Боровец, или Пампорово, или Банско, да бойкотирам икономическия потенциал и перспектива на този народ да забогатява – това ли да бойкотирам?", попита риторично президентът.

 

"Като държавен глава аз дълбоко вярвам, че ако ние наистина не се интегрираме към света на спорта, не се отворим към висшия, но и към масовия спорт; ако ние не отворим потенциала на една нация за здравословен живот, за качествен екологично съобразен туризъм, докъде ще стигнем? До "Макдоналдс" и до пържолите ли само?", продължи държавният глава.

Споделяне

Още от Спорт

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?