По 50 задачи в тестовете по математика и български след седми клас

По 50 задачи в тестовете по математика и български след седми клас

В двата теста за кандидатстване в гимназии и специализирани училища след седми клас – по български език и литература (БЕЛ) и по математика - ще има по 50 задачи, за решаването на които учениците ще разполагат с три астрономически часа. Това съобщи министърът на образованието Даниел Вълчев.

Във вторник той публично представи примерни варианти на новите тестове, с които ще се влиза в гимназия. Досега това ставаше с писане на съчинение-разсъждение и решаване на задачи с няколко подусловия.

Така Вълчев спази изискванията на Закона народната просвета, според които новата форма за кандидатстване след седми клас трябва да бъде обявена преди началото на учебната година.

Изпитните въпроси в тестовете са два вида, обясни министър Вълчев. При едните децата ще избират между четири възможни отговора, от които само един е верен, а при вторите трябва да дадат кратък свободен отговор.

Съотношението между двата типа задачи не е уточнено, като в примерните варианти отворените въпроси по БЕЛ са пет, а по математика – 10. Максималният брой точки и на двата теста ще бъде 100 точки.

С новия тест по български език и литература (БЕЛ) ще се спре практиката за наизустяване на учебния материал или на готови теми, както се случваше досега при писането на тема, каза още министърът.

По БЕЛ освен решаването на 50-те тестови задачи кандидат-гимназистите ще трябва да пишат и преразказ на непознат текст от български автор. Тази допълнителна задача ще проверява уменията на седмокласниците да създават текст.

Образователният министър обясни, че преразказът е избран като най-удачна форма, тъй като е добре застъпена в учебния план и за този жанр съществуват ясни критерии за оценяване.

Министерството на образованието е обсъждало и други два варианта. Единият е предвиждал писането на текст на свободна тема, но това според експертите било есеистична форма, която не се изучавала достатъчно в училище.

Другото предложение било седмокласниците да пишат, както досега, кратко съчинение-разсъждение. Този вариант отпаднал, защото към този жанр имало негативно отношение сред ученици и родители.

Учениците не просто ще преразказват непознат текст, но ще трябва да го направят от различна гледна точка чрез смяна на повествователния ъгъл, обясни той. Като пример министърът даде да се преразкаже част от “По жицата” на Йордан Йовков, но от името на главния герой – Моканина.

Учениците ще имат на разположение 15 минути, за да прочетат непознатия текст, който ще е около страница и половина, преди той да бъде събран от квесторите. След това те трябва да направят преразказ на текста за час.

За отличен преразказ се получават 25 точки. При вярно решаване на всички 50 задачи по български език и литература в рамките на 1 час и 45 минути се дават 75 точки. Всеки въпрос носи една или две точки в зависимост от трудността на задачата.

По математика всеки верен отговор ще се оценява с една, две или три точки отново в зависимост от сложността на задачата.

Тестът ще измерва знанията на учениците, придобити до седми клас включително, като въпросите ще бъдат по алгебра и геометрия.

В една от отворените задачи трябва да се намери лицето на основата на куб, при условие, че сборът от дължината на всичките му ръбове е 159 см.

Каквато и да бъде формата на изпита, никой не може да гарантира, че частните уроци ще спрат в едно пазарно общество, каза Вълчев. Според него обаче изкарването на добра оценка на новите тестове може да стане и без частни уроци.

Новите изпити ще проверяват не само знанията на учениците, но и техните качества и потенциал, тъй като включват и задачи за разсъждение, добави той.

Вълчев не уточни колко точки ще са за тройка, но каза, че изкарването на средна оценка щяло да бъде лесно.

Тестът по БЕЛ ще бъде на 19 юни, а този по математика на 25 юни.

През октомври предстои още една апробация на тестовете, на която отново да бъдат изпробвани продължителността и броя на задачите в тестовете.

Първото изпробване на примерните варианти на новия тест, като начин за кандидатстване след седми клас, бе направено в началото на юни.

Сегашният вариант на тестовете обаче значително се различава от тогавашния. Въпреки че и  пробните изпити съдържаха затворени и отворени въпроси, те бяха само с 40 задачи, които трябваше да се решат за 90 минути. Има разлика и в типа логически задачи между първоначалния и окончателния вариант.

Имаме достатъчно време до средата на юни да попълним банката с въпроси за двата теста, каза Вълчев. В кампанията със свои въпроси могат да се включат както учители, така и ученици. Тестовите задачи могат да се изпращат чрез страницата на министерството, а след откриването му и на сайта на образователния портал.

Примерните тестове могат да бъдат видени на адрес: http://www.minedu.government.bg/opencms/opencms/left_menu/tests/

Споделяне

Още от България