По-лек режим на регистрация на доставчиците на GPS данни за тол таксуването

Пътната агенция няма да предоставя бордови устройства за камиони и автобуси

По-лек режим на регистрация на доставчиците на GPS данни за тол таксуването

Облекчава се режимът за регистрация на доставчиците на GPS данни за тол таксуване. Това предвиждат промени в Наредбата за условията, реда и правилата за изграждане и функциониране на смесена система за таксуване на различните категории пътни превозни средства на база време и на база изминато разстояние. Те са одобрени на заседанието на кабинета в сряда, съобщиха от правителствената информационна служба.

Доставчиците на GPS данни ще предоставят за обработка на националните и европейските доставчици на услуги - партньори на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), информация за географското позициониране на камионите и автобусите по републиканската пътна мрежа.

На база на обработените GPS данни Националното тол управление ще изчислява дължимата тол такса на съответния тежкотоварен автомобил, е посочено в съобщението.

Отпада сключването на договори между АПИ и доставчиците на GPS данни. Предвижда се те да подписват контракт с националните и европейските доставчици на тол услуга.

Партньорите на АПИ ще обработват GPS данните и ще ги превръщат в т.нар. тол декларации, които ще изпращат към тол системата за изчисление на дължимата тол такса.

Пътната агенция ще запази контролните си функции над дейността на доставчиците на GPS данни, като за целта ще ги вписва в публичен списък.

От доставчиците на GPS данни се изисква да имат специализиран персонал с опит и с необходимата квалификация и добра репутация.

С промените в наредбата се премахва и задължението АПИ да организира разпространението на бордови устройства и свързаната с това регистрация на ползватели на платената пътна мрежа и директното им отчитане. Тези дейности се прехвърлят върху търговците, които в различните си качества предоставят услуги по електронно събиране на пътни такси.

Услугите, предоставяни в разкриваните от АПИ пунктове за продажба, ще бъдат плащане на винетна такса и купуване на маршрутна карта.

Тол такса ще може да се плаща в пунктовете за продажба, разкривани от националните доставчици на услуги.

Споделяне

Още от Бизнес