По-малки децибели, по-малко коронавирус. Стратегията на заведенията

https://www.mediapool.bg/gal/93/orig_25892552de63f2ad19ca83a768070417.jpg
Ричард Алибегов, Снимка: БГНЕС

Намаляване на децибелите на музиката. Такава антивирусна мярка обмисля Българската асоциация на заведенията, както информира председателят ѝ Ричард Алибегов в петък пред Нова телевизия. От думите му стана ясно, че браншът счита това за разумно, тъй като така клиентите ще се чуват един друг по-лесно, няма да викат и съответно да разпространяват вирус.

Другата обсъждана мярка е без маска да се стои само на масата. Иначе в заведението да се влиза с покрито лице и маската да се слага отново при ходене до тоалетната или до бара.

"Ние обсъждаме в момента различни модели от влизане с маска в заведението до масата, след това, ако се ходи до тоалетната, пак маска, има го това е Европа, наблюдаваме го. Или намаляване на децибелите, за да не е нужно така да си викаме на масата в нощния клуб. Абсолютно на всякакви компромиси сме готови, които няма да убият бранша", обясни Алибегов.

Според него не е доказано, че заведенията са огнища на коронавирус и че затварянето им ще подобри ситуацията. Браншът ще се събере следващата седмица, за да обсъжда нови мерки и да ги предложи на здравното министерство. В четвъртък бе решено в заведенията да се отделят по 2 кв.м. вместо досегашния 1 кв. м. Според бранша това на практика ще намали посетителите наполовина.

И докато собствениците на заведения обсъждат мерки, които да ги спасят от затваряне, на някои места се случи точно това. Кметът на Перник Станислав Владимиров издаде заповед, с която се затварят дискотеките и нощните заведения. Ресторантите и кафенетата ще затварят в 22 часа. Въвежда се задължителното носене на маски на пазари и тържища и се забраняват масови мероприятия на открито и закрито. Ограниченията са за 14 дни.

Сходни забрани бяха въведени и в Шумен и Тервел, макар и да не се засяга дейността на заведенията. Там бяха забранени тържествата на открито и закрито, а спортните мероприятия ще са без публика.

Споделяне

Още от България