По-малко от 40% от японците подкрепят промяна на конституцията

Шиндзо Абе

По-малко от 40% от жителите на Япония подкрепят идеята на премиера Шиндзо Абе за промяната на т. нар. мирна конституция на страната, сочат резултатите от допитване до общественото мнение, извършено от агенция Киодо.

Според допитването 39.2% от респондентите поддържат идеята за промяна на основния закон. В същото време 48.5% от населението на страната на изгряващото слънце са категорично против инициативата на премиера. Резултатите от допитването показват също така и спад в подкрепата за правителството на Абе – в сравнение с подобна анкета от февруари рейтингът на кабинета е паднал с 2.7% и в момента е 48.1.

Шиндзо Абе открито се изказва в подкрепа преразглеждането на "мирната" глава в основния закон на страната, която провъзгласява отказа на държавата от създаване на собствена армия и участие във война.

Внасянето на промени в конституцията е една от ключовите линии на вътрешна политика, следвана от премиера и неговата Либерално.-демократическа партия. Шиндзо Абе многократно е настоявал, че написаната преди повече от 70 г. конституция не отговаря на сегашните геополитически условия и че е необходимо Япония да има свои въоръжени сили, като се отчита нестабилната ситуация в региона, в който се намира страната.

Според действащото законодателство поправки в конституцията могат да се правят само след провеждането на референдум в страната. А до такова нещо може да се стигне, само ако две трети от депутатите в двете камари на парламента подкрепят идеята. В момента управляващите имат необходимото мнозинство в парламента, но не бързат с организирането на референдум – поради негативно настроеното мнозинство сред населението срещу промяна на основния закон.

Споделяне

Още от Свят