По-малко пари за чиновниците, повече за образование и наука

По-малко пари за чиновниците, повече за образование и наука

В бюджета за следващата година разходите за издръжка на държавната администрация ще бъдат орязани с 12% спрямо тази година, а за сметка на това ще се повишат парите за наука, образование и здравеопазване. Това е един от акцентите в проектозакона за държавните приходи и харчове през погледа на водещата управляваща партия в тройната коалиция – БСП. Във вторник министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров, доскорошен шеф на бюджетната комисия в парламента, представи основните бюджетни параметри, след като те бяха обсъдени от ръководството на левицата.

Веднага след това лидерите на трите управляващи партии Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган се събраха да обсъдят проектобюджета, който след ден влиза в Министерския съвет и после в парламента. Сметките очевидно са повлияни от актуалната криза в държавата, свързана с учителската стачка, както и с предишните протести на здравни работници.

Дребни” коалиционни неразбирателства

Според Петър Димитров по някои части на бюджета има “известни разногласия” между управляващите, които лидерите на коалицията трябва да изгладят. Едното е увеличаването на осигурителната тежест в частта на здравните вноски по идея на НДСВ, на което левицата се противопоставя. Здравната система е недореформирана и въвеждането на задължително допълнително здравно осигуряване по модела на пенсионното осигуряване е прибързано, смята Петър Димитров.

Второто е вдигането на максималния осигурителен праг от сегашните 1400 на 2000 лева, както иска левицата, но пък имат възражения коалиционните партньори. Нека и богатите да дадат приноса си в и без това натоварената осигурителна система, е доводът на социалистите.

“Бюджет на устойчивост и развитие”

Бюджет 2008 ще има два акцента – “финансова, фискална и социална устойчивост” и “ускорено развитие”, обяви Петър Димитров.

Приходната част ще надвиши разходната с 3% при общ Брутен вътрешен продукт (БВП) от над 60 млрд. лв. с прогнозен реален ръст от 6.4% спрямо т.г., 4.5% годишна инфлация и ръст на инвестициите над 7% от БВП. Приходите ще представляват 44.1% от БВП, разходите – 41.1% заедно с вноската на страната в ЕС.

В бюджета е заложена финансова подкрепа за реформата в образованието, рязък ръст на парите за наука с 60 млн. лева до общо 80 млн. лв. За увеличение на пенсиите се отделят 900 млн. лв. и делът им от БВП става от 8.2 на 8.7% Парите на възрастните хора се увеличават с 9.5% от 1 юли, а на бюджетните работници – с 10% от същата дата. 

За образование ще се отделят 4.4% от БВП или с 0.3% повече отсега, което прави 470 млн. лв. Искането на синдикатите бе за 4.7%.

Здравеопазването ще получи с 350 млн. лв. повече или още 0.2% от БВП. Отбраната трябва да се задоволи с 2.1% от БВП, въпреки недоволството на военния министър Веселин Близнаков и изоставащите проекти за модернизация.

Или по-малко чиновници, или по-ниски заплати

Разходите за издръжка на административния апарат ще бъдат свити с 12%, което означава или съкращаването му, или намаляване на сегашните заплати, обясни Петър Димитров. Зам.-министърът на финансите и основен автор на проектобюджета Кирил Ананиев допълни, че по-малкото пари за администрация засягат всички изпълнителни и разпоредителни органи на държавата, включително заетите в системата на отбраната и вътрешните работи, които са около 120 хиляди души.   

Всяко ведомство самостоятелно ще реши дали и колко души да съкрати, това не е работа на бюджета, обясни от своя страна Петър Димитров, като опонира, че 12% по-малко средства не означават автоматично 12% съкратени чиновници от 500 хилядната бюджетна армия.

Без семейно облагане, но с повишени детски

Въвеждането на плоския данък от 10% и по-ниските приходи от него ще се компенсират от повишаването на акцизите на цигарите, което ще стане от началото на идната година. Семейното облагане ще се премахне, но се увеличават на 30 лева детските надбавки за родители с доход до 200 лв. на член, и на 60 лв. за близнаци.

Увеличените детски компенсират премахването изцяло семейното облагане, смятат от левицата.

С плоския данък ще се облагат доходите без приспадане на необлагаем минимум. Нормативно признатите разходи ще са 40% за възнаграждения по авторски договори, по граждански договори – 25%, по договори за наеми и за управление – 10%.     

Местните данъци ще се определят от общините в зададен коридор. Според зам.-министъра на финансите долните и горните стойности няма да надхвърлят в общи рамки сегашните граници.

Патентният данък също ще се събира от общините.

“На учителите с любов”

Заложените пари за учителските възнаграждения отговарят на обещаното от премиера Сергей Станишев по повод на учителската стачка, каза зам.-министър Ананиев. Той не се ангажира с разчети, но повтори, че в средата на годината средното възнаграждение в сектора ще стане 650 лева.

В бюджета за догодина има заложени допълнителни 240 млн. лв. за различни програми за оптимизиране на образованието, включително за оптимизиране на заплатите.

От догодина се въвеждат делегираните бюджети на училищата, повишени са и стандартите за издръжка на един ученик, каза още Петър Димитров, без да произвежда от това новина за съсловието.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?