По нареждане на Москва българските тайни служби наели Агджа да стреля срещу папата

По нареждане на Москва българските тайни служби наели Агджа да стреля срещу папата

Руското военно разузнаване от съветско време - Главно разузнавателно управление (ГРУ) е организатор на покушението срещу папа Йоан-Павел Втори, като то е било наредено от лидери на тогавашния Съветски съюз. Това е основният извод в частта, посветена на заговора срещу папата, в окончателния доклад на специалната анкетна парламентарна комисия, натоварена да разследва и изготви доклад за намесата на съветските тайни служби във вътрешния живот на Италия. Докладът ще бъде официално разпространен по-късно през месеца от комисията, известна още като комисия “Митрохин”.

"Комисията е убедена, че без съмнение ръководството на Съветския съюз е поело инициативата да се елиминира папа Йоан Павел Втори", се казва в доклада, разпространен в четвъртък и цитиран от Ройтерс.

Турският екстремист Мехмет Али Агджа стреля по папата на 13 май 1981 година. Досега той не е казал с какви са мотиви е извършил това, припомня ББС. 

Извън всякакво съмнение комисията смята, че ръководителите на СССР са инициирали елиминирането на папа Карол Войтила, се посочва в доклада. "Решението било предадено на военните разузнавателни служби, на които било заповядано да предприемат необходимите действия за извършване на това изключително тежко престъпление, което няма паралел в съвременната история".

Според документа, цитиран от ДПА, "Мехмет Али Агджа е действал в заговор с агенти на българските и източногерманските специални служби, които от своя страна изпълнявали заповеди, дадени директно от бившия съветски лидер Леонид Брежнев".

Брежнев наредил на ГРУ да елиминира родения в Полша папа заради неговата позиция срещу комунизма в Източна Европа, пише ДПА, която цитира публикации в днешните италиански вестници.

По време на съдебен процес през 1986 г., посочва Ройтерс, обвинението не успя да докаже, че българските тайни служби, по нареждане на Съветския съюз, са наели Агджа да убие папата. Паоло Годзанти, председател на комисията “Митрохин", заявил пред Ройтерс, че членовете на екипа са снели показания от италиански и други следователи, които са разследвали както атентата срещу Йоан-Павел Втори, така и други политически престъпления в Европа през периода на студената война.

Годзанти подчертал, че комисията разполага с "фотографски доказателства", че българинът Сергей Антонов, който бе оправдан поради липса на доказателства по време на процеса през 1986 г., се намирал на площад "Свети Петър" по време на покушението. "Ние дадохме снимките на двама независими експерти, които ги анализираха с помощта на компютри. И двамата стигнаха до извода, че човекът е Антонов, въпреки негови твърдения, че по това време се намирал в офиса си", заяви Годзанти.

През 1981 г. Антонов е работил в представителството на БГА “Балкан” в Рим.

Снимките са стари, посочва Ройтерс. Те се появиха за пръв път през 80-те години, но адвокатите на Антонов тогава твърдяха, че е сниман не Антонов, а американски турист от унгарски произход, който прилича на него, припомня агенцията.

Според ДПА в доклада на комисията се казва, че "българските агенти бяха използвани за прикритие, докато на служители на източногерманската ЩАЗИ е било наредено да отклонят официалното разследване, като предоставят фалшиви данни на средствата за информация."

Говорителят на българското Министерството на външните работи Димитър Цанчев каза в коментар на доклада, че за България случаят е приключен с решението на римския съд през март 1986 г.

По време на посещението си в България през май 2002 година папа Йоан Павел Втори също заяви, че никога не е вярвал в т. нар. българска следа, припомни Цанчев.

Споделяне

Още от Европа