По съветски

Нищо значи не се е променило в Москва. Сблъсквайки се с позорното взимане на заложници, руските власти реагираха по съветски. Щурмът в събота сутринта срещу московския театър, където 50-тина чеченски терости държаха около 800 души, се превърна в клане. В понедeлник 117 заложници и практически всички чеченски терости бяха мъртви. Само двама от заложници са загинали от огнестрелни рани. Другите са починали от действието на газа, използван от специалните руски части. Над 400 души бяха приети в болници, сред които десетки са в тежко състояние- също пострадали от газ.

Всичко тук напомня съветската епоха.

Първо целта. Приоритетът за Владимир Путин не е животът на заложниците. Руският президент иска преди всичко да възстанови "реда": отправено е предизвикателство към властта на Кремъл и нищо няма значение, за да бъде възстановена тя.

След това начинът. Брутално използване на сила: специалните сили признаха, че са "предозирали" количествата газ в театъра.

Тайната освен това: 48 часа след драмата, властите отказват да съобщят типа на използвания газ. Мнозина лекари се оплакаха, оплакват се и сега, че не могат да лекуват спасените без да знаят вида на погълнатото вещество. Всякакви хипотези се спрягат, всичките правдоподобни, включително и тази за газ, който е забранен от конвенцията за химическите оръжия.

И още един ужасен въпрос: защо се забранява на семействата да посетят пострадалите? Защо се отказва всяка информация за възможните последици от вдишването на този газа?

Непрозначност, вманиячаване за военни тайни, държавни лъжи, манипулиране на общественното мнение, пълно незачине на човешкия живот: целият отпечатък на съветското време е налице.

За един момент Путин може и да види образа си подсилен в руското общественно мнение. По света обаче президентът няма да излезе с повишен рейтинг от този зловещ епизод: той само потвърди образа си на безскрупулен автократ. Щом специалните части се държат така в Москва, можем да си представим какво правят те в Чечения...

Някои западни ръководители, които сметнаха за нужно да поздравят Путин, също не излезнаха с чест от ситуацията. На тях трябва да им е ясно, че има международно общественно мнение, което е информирано. То знае нуждата от борба с радикалния ислям. Но не е нужно - освен ако не се цели изпразване на думите от съдържание - да се обижда интелигетността на международното общественно мение като се продължава поднасянето на онази несмилаема супа от реторика, която изглежда толкова много харесват в Белия дом и Кремъл - с борбата с терозима да се оправдава всяко действие, да се смесват нещата и да се отказва разглеждане на регионалните конфликти - в Кашмир, в Близкия изток, в Чечения.

Информираното международно общественно мнение знае, че Саддам Хюсеин е виновен за престъпления срещу човечеството за действията си срещу кюрдите, както и че Владими Путин е виновен за действията в Чечения.

На карта е подставено доверието в борбата срещу тероризма.

Споделяне

Още от Свят

Защо се стигна до хаоса с ваксинирането срещу Covid?