Победата на Тръмп проправя пътя за Китай да поеме водещата роля по климата

Победата на Тръмп проправя пътя за Китай да поеме водещата роля по климата

Избирането на съмняващия се в климатичните промени Доналд Тръмп за президент вероятно ще сложи край на лидерската роля на САЩ в международната борба с глобалното затопляне и може да доведе до появата на нов и неочакван защитник - Китай.

Китай работеше в тясно сътрудничество с правителството на приключващия мандата си президент Барак Обама за подготвяне на почвата за Парижкото споразумение за климатичните промени през 2015 г. Партньорството между двете държави, които са най-големите източници на парникови емисии, помогна за убеждаването на почти 200 страни да подкрепят договора на историческата среща във френската столица.

Тръмп поддържа различна позиция, определяйки глобалното затопляне като измислица, съчинена от Китай с цел да получи икономическо предимство, и казва, че планира да извади САЩ от историческото споразумение за климата, а също да отмени много от мерките на Обама за борба с климатичните промени.

Той назначи видния скептик към климатичните промени Майрън Ебел да помага за ръководенето на прехода в Агенцията за защита на околната среда, разработила основни правителствени регулации в областта на околната среда като Плана за чиста енергия и стандартите за ефективност на колите и камионите.

Пекин е готов да извлече изгода от благоразположението, което може да спечели, като поеме лидерството за справяне с въпрос, смятан от много други правителства за един от най-спешните в техния дневен ред.

"Предприемането на усилени действия срещу климатичните промени ще подобри образа на Китай пред света и ще му позволи да заеме позицията на морално превъзходство", каза за Ройтерс заместник-директорът на Националния център за стратегия по климатичните промени и висш китайски представител в преговорите за климата Цзоу Цзи.

Цзоу каза, че ако Тръмп изостави усилията за прилагане на Парижкото споразумение, "влиянието и гласът на Китай в глобалното управление на климата вероятно ще се засилят, което после ще се разпространи в други области на глобалното управление и ще засили позициите, властта и лидерството на Китай в света".

Парижкото споразумение има за цел постепенно да спре крайните емисии на парникови газове до втората половина на века и да ограничи глобалното затопляне до "доста под" 2 градуса по Целзий над равнищата от прединдустриалната епоха. Всяка страна представя национални планове за намаляване на своите емисии от парникови газове.

Някои изразяват тревога, че без участието и финансовата подкрепа на САЩ нововъзникващи икономически сили като Индия може да решат да не изпълнят ангажиментите.

Един от ключовите съветници на екипа на Обама за климатичните промени каза, че се надява Китай да поеме водачеството и да поддържа жива глобалната климатична сделка.

Пекин би трябвало да "продължи да работи в духа, в който работихме заедно в Париж и преди това", каза Андрю Лайт, който беше старши съветник на предишния специален пратеник на САЩ за климатичните промени Тод Стърн.

Промяна на ролята

Това е ироничен обрат за правителството на втората по големина икономика в света. Години наред Пекин се бореше срещу опитите на чуждестранни правителства за ограничаване на въглеродните емисии, като твърдеше, че би трябвало да му се даде същата възможност за развитие и замърсяване, каквато са имали индустриализираните държави.

Но след като столицата му често е задушавана от смог, а населението му е разгневено от опустошението, което бързото развитие причинява на околната среда в страната, Китай се превръща от пречка за усилията за спиране на глобалното затопляне в техен поддръжник.

"В областта на климата Китай действа за доброто на собствения си народ", каза изпълнителният директор на Програмата на ООН за околната среда Ерик Сулхейм. "Уверен съм, че Китай ще поеме водеща роля."

Има силни вътрешни и глобални фактори, които налагат на Китай да играе значима роля в продължаващите международни преговори за климатичните промени, целящи да предотвратят още горещи вълни, суши, наводнения и покачване на морското равнище - неща, които може да причинят щети за трилиони долари до 2100 г.

Китай разглежда евентуална роля на световен лидер по климата като начин да укрепи своя стремеж да стане "свръхсила в чистата енергия", заемайки водеща позиция в технологии за възобновяема енергия като вятърната и слънчевата енергия и утвърждавайки се като важна геополитическа сила.

Справянето с натиска на продължаващата урбанизация в някои от най-големите градове в света вече поставя Китай в челна позиция, каза президентът на занимаващия се с изследвания на околната среда Институт за световни ресурси Андрю Стиър.

Пекин прилага новаторски методи в строителството на градове с ниски въглеродни емисии, каза той.

"За него въглеродът е показател за икономическа неефективност", каза Стиър.

Победата на Тръмп над демократката Хилари Клинтън помрачи настроението на делегатите, присъстващи на провеждащата се в Маракеш среща на ООН с участието на 200 държави, която трябва да постави началото на същинското прилагането на Парижкото споразумение от 2015 г.

Някои делегати на преговорите казаха, че Китай вече дава пример.

"Китай ни изненадва всеки ден. Каквото и да обещае, го изпълнява", каза Тоси Мпану Мпану от Демократична република Конго, който на преговорите оглавява включващата 48 държави група на най-слабо развитите страни.

По БТА

Споделяне

Още от Greenpool

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?