Почина бащата на съвременната българска илюстрация Борислав Стоев

Почина бащата на съвременната българска илюстрация Борислав Стоев

Бащата на съвременната българска илюстрация Борислав Стоев е починал, съобщиха от Съюза на българските художници (СБХ) в понеделник.

Той е роден в София на 21 септември 1927 г. Завършва специалност "Илюстрация" при проф. Илия Бешков през 1953 г. в Националната художествена академия (НХА).

Преподава илюстрация в НХА и в Югозападния университет "Неофит Рилски" в Благоевград от 1984 г. Председател е на Съюза на българските художници от 1992 до 1996 г.

Борислав Стоев е един от най-успешните български художници, работещи в областта на графиката.

За повече от седем десетилетия той се превърна в един от бащите на съвременната модерна илюстрация, претворявайки с вдъхновеното си перо над 600 класически литературни произведения. Особено място заема неговата поредица "Слово и образ", върху която той работи до последния си земен миг.

Борислав Стоев великолепно пресъздаде в класически образи героите на Сервантес, Бокачо, Карл Сандбърг, Братя Грим, Софроний Врачански, Любен Каравелов, Иван Вазов, Елин Пелин, Ран Босилек, Ангел Каралийчев, Асен Разцветников, Антон Дончев и др, посочват от издателство "Захарий Стоянов", с което работи в тясно сътрудничество през последните 30 години.

В творбите му се долавя приказност, чувство за хумор, вроден усет към цветовите съчетания, отбелязват от СБХ.

През 2006 г. Борислав Стоев издава книгата "Основи на графиката-лекционен курс", в която присъстват всички видове графични техники.

Борислав Стоев има над 30 самостоятелни изложби в България и в чужбина. Носител е на многобройни ордени и медали за участия в български и международни прояви.

"Съвременната българска култура губи един от най-изящните майстори на рисунката, пастела, акварела и илюстрацията...Мащабното му творчество обаче ще продължава да живее през годините и да вдъхновява редица следващи български поколения", посочват от издателство "Захарий Стоянов".

Споделяне

Още от Общество