Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Почина бившият израелски президент Шимон Перес

0 коментара
Шимон Перес

Бившият израелски президент, премиер и виден държавник Шимон Перес почина в сряда сутрин на 93-годишна възраст в Тел Авив. Преди две седмици Перес постъпи в интензивното отделение на болница "Тел ха Шомер" край Тел Авив с тежък инсулт. Лекарите решиха да поставят пациента на командно дишане и в изкуствена кома. Вчера специалистите съобщиха за рязко влошаване на състоянието му.

Смъртта на носителя на Нобелова награда за мир за 1994 г. беше потвърдена от личния му лекар и негов зет Рафи Валден, отбелязва Франс прес. Валден каза, че Перес е починал в съня си в 3 часа тази сутрин (полунощ по Гринуич).

С кончината на Шимон Перес от света си отиде една историческа фигура, последният оцеля от поколението на основателите на израелската държава.

Архитект на споразуменията с палестинците

Шимон Перес беше водещ фактор в преговорите с палестинците, заради които получи Нобеловата награда за мир, припомня Франс прес. Той е един от основните архитекти на историческите мирни споразумения в Осло (1993 и 1995 г.) между Израел и Организацията за освобождение на Палестина. Тези споразумения положиха основите на палестинската автономия и от тях се очакваше да доведат до мирен договор.

Като външен министър на големия си съперник от Партията на труда Ицхак Рабин той бе натоварен да води преговорите. Споразуменията донесоха Нобелова награда за мир на Перес, както и на Рабин и на палестинския лидер Ясер Арафат през 1994 г.

Николай Младенов: Шимон Перес ще остане сред най-големите приятели на България

"Днес на 93 годишна възраст ни напусна патриархът на мира и прогреса Шимон Перес. За нас, българите, президентът Перес ще остане сред най-големите приятели на България", пише Николай Младенов, бивш външен министър на България и настоящ специален координатор за Близкоизточния мирен процес от генералния секретар на ООН.

"Той винаги е вярвал, че един народ не е велик, защото е многоброен или контролира голяма територия, а защото е способен на големи дела, на големи открития и на прогрес. Той виждаше в България вдъхновяващ пример за толерантност и морална сила и винаги я даваше за пример. Баща на съвременен Израел, Перес отдаде живота си, за да изгради модерна държава за своя народ. Бори се за мир до последния си дъх.

Още

Решението с две държави, израелска и палестинска, които мирно съжителстват една до друга, "е единственият начин да се сложи край на тероризма, на насилието и на омразата", каза той през февруари за сп. "Тайм" въпреки западането на тези споразумения.

Перес е участвал и в мирните преговори с Египет и Йордания, единствените арабски страни, с които Израел е подписал мирен договор.

"Не аз съм се променил. Мисля, че се промени ситуацията. Докато съществуването на Израел бе застрашено, бях това, което бихте нарекли ястреб. Щом усетих, че арабите са отворени за преговори казах, че и ние това предпочитаме", каза той пред "Тайм".

В Израел аурата му на последен оцелял от поколението на основателите на Израел и активното му политическо присъствие в течение на десетилетия го наложиха като водеща фигура.

Два пъти премиер от 1984 до 1986 г. и от 1995 до 1996 г., президент от 2007 до 2014 г., министър на отбраната, на външните работи, на финансите, съратник на Давид Бен Гурион, Рабин и Ариел Шарон, той се превръща в уважаван авторитет, макар и често да е бил критикуван на различните си длъжности, както в управлението, така и в опозицията.

През 50-те години като генерален директор на министерството на отбраната участва в снабдяването на Израел с модерни оръжия, по-специално от Франция, с която е бил привилегирован посредник в едни тесни отношения.

Участва в подготовката на Суецката експедиция от 1956 г., в която действат заедно Израел, Франция и Великобритания.

През 70-те години като министър на отбраната подкрепя строежа на първите еврейски селища на окупирания Западен бряг, които впоследствие се разраснаха и днес са широко смятани за препятствие пред постигането на мир.

През 1996 г. е премиер, когато над 100 цивилни са убити в бомбардиран от Израел лагер на ООН в ливанското село Кана.

Като генерален директор на министерството на отбраната Перес полага основите на израелската ядрена програма и работи за изграждането на реактора в Димона, където основен доставчик е Франция. Приписва си заслугата, че по онова време е въвел прилаганата и досега политика на неяснота от страна на Израел дали притежава ядрени оръжия или не, отбелязва Франс прес.

Перес оправдава изграждането на реактора в Димона с недостига на енергийни ресурси на Израел, но изтъкна и възпиращите му свойства. "За мен няма никакво съмнение, че Димона даде на Израел възпираща сила. Смятам, че Димона беше първата крачка към Осло", каза той през 2014 г.

Роден в охолно семейство през 1923 г. в тогавашна Полша и днешна Беларус, Перес емигрира през 1934 г. в управляваната от Великобритания Палестина.

В кибуца се захваща отрано с политика и през 1947 г. се присъединява към предшественика на израелската армия Хагана. Негов покровител става Давид Бен Гурион, който обявява създаването на държавата Израел.

Перес е избран за депутат през 1959 г. и служи в парламента почти без прекъсване до встъпването си в длъжност като президент през 2007 г.

Бил е женен за починалата през 2011 г. Соня. Имат три деца и няколко внуци.

Широка почит

Видни израелски и световни фигури почетоха паметта на бившия израелски президент Шимон Перес.

Исак Херцог, председател на израелската опозиционна Партия на труда, която на няколко пъти е била оглавявана от Шимон Перес, изказа съболезнования във връзка със смъртта на бившия държавник и го нарече "един от най-великите лидери, които Израел е имал".

Премиерът Бенямин Нетаняху засвидетелства дълбоката си лична печал от кончината на големия държавник. "Шимон посвети живота си на възраждането на нашия народ. Той беше визионер, гледаше към бъдещето. Той беше защитник на израелската кауза", заяви Нетаняху.

Палестинският президент Махмуд Абас е изпратил съболезнователно писмо до семейството на Перес, в което е изразил своята скръб и съчувствие, гласи декларация на палестинския президент. Той определи Перес като партньор в постигането на "мира на смелите" с покойния палестински лидер Ясер Арафат и израелския премиер Ицхак Рабин.

Барак Обама почете паметта на Перес и изтъкна, че бившият президент никога не е преставал да вярва в мира. Американският президент и съпругата му Мишел заявиха, че ще помнят Перес като скъп приятел, олицетворение на самия Израел. "Той беше баща-основоположник на държавата Израел и държавник, чийто ангажимент към сигурността и постигането на мир се основаваше на непоколебимата му морална сила и на неговия непоклатим оптимизъм", се казва в изявлението на Белия дом.

С кончината на Шимон Перес Израел изгуби лидер, който от първия до последния си ден се бореше за сигурността, благоденствието и за неограничени възможности за страната си. Близкият изток изгуби пламенен защитник на мира и помирението, отбелязаха в изявление Хилари и Бил Клинтън.

Шимон Перес беше най-вече човек на мира, каза канадският премиер Джъстин Трюдо.

Руският президент Владимир Путин припомни, че Перес е имал личен принос в усилията за постигане на мирно уреждане на близкоизточния конфликт и че този принос е бил оценен подобаващо от международната общност с присъждането на Нобеловата награда за мир.

"Аз с удоволствие многократно общувах с този забележителен човек. Всеки път се възхищавах на неговите смелост, патриотизъм, мъдрост и далновидност, на умението му да стигне до сърцевината на най-сложните въпроси", се казва в съболезнователната телеграма на Путин до израелските лидери.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун заяви по повод кончината на Шимон Перес, че той е работил неуморно за двудържавно решение на израело-палестинския конфликт.

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че "Израел е изгубил един от най-прочутите си държавници, Франция - един от най-преданите си приятели, а мирът - един от най-пламенните си защитници".

Бившият британски премиер Тони Блеър, бивш пратеник на Квартета за Близкия изток, каза, че "Перес е един политически титан, един държавник, който ще остане сред най-великите държавници на нашата епоха и на всички времена". Блеър добави, че "Перес беше и човек, когото той е обичал силно".

Германският президент Йоахим Гаук каза, че "Перес е белязал Израел както никой друг политик".

"Светът изгуби една ярка личност - политик, хуманист и държавник, който ще остави своята следа в историята", се казва в писмото на президента Росен Плевнелиев, който изразява от името на българския народ и от свое име най-искрени съболезнования по повод кончината на Шимон Перес. "България изгуби истински приятел. Приятел, който не се поколеба да изрече думите, че "българският народ е кротък, тих и скромен, но е блестящ пример за героизъм и кураж". Прекланяме се пред паметта на човека с голямо сърце, спечелил Нобелова награда за мир и завинаги ще помним посланието му: "Родени сме равни, за да живеем като такива, родени сме мирни, за да живеем в мир", се казва още в съболезнователното писмо.

Българският министър на външните работи Даниел Митов поднесе своите най-искрени съболезнования на Държавата Израел и на израелския народ. Днес светът изгуби една ярка фигура, която ще бъде помнена винаги с хуманните си ценности, с мащабното си мислене, с увереността и надеждата, която не изгуби никога, че мирът е постижим, отбелязва Даниел Митов в своето изявление.

В сряда израелските училища започват занятията си с учебен час, посветен на живота и делото на Перес. Тленните останки на бившия израелски президент ще бъдат изложени утре за поклонение в израелския парламент, Кнесета. Израелското външно министерство заяви днес, че много световни лидери ще присъстват на погребението на Шимон Перес в петък. Сред високопоставените личности, които се очаква да пристигнат, са президентът на САЩ Барак Обама, Бил и Хилари Клинтън, папа Франциск, принц Чарлз и канадският министър-председател Джъстин Трюдо. На траурната церемония ще присъства и президентът Росен Плевнелиев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.