Почина бившият командир на ИРА Мартин Макгинес

Почина бившият командир на ИРА Мартин Макгинес

На 66 години след кратко боледуване почина Мартин Макгинес, бивш командир на Ирландската републиканска армия и бивш дългогодишен заместник първи министър на Северна Ирландия, предадоха световните агенции, като се позоваха на съобщение на партията на Макгинес Шин Фейн.

Макгинес бе ключова фигура през петте десетилетия на конфликта и последвалия го мир в Северна Ирландия. На 19 януари той обяви, че се оттегля от политиката и че няма да бъде начело на своята националистическа партия за местните избори през март. Той каза тогава, че заболяване, но също и политическата криза в Белфаст, довела до неговата оставка като заместник първи министър през януари, са го подтикнали да се оттегли от политиката няколко месеца по-рано от планираното.

Малко след като Макгинес се оттегли, неговата партия постигна голям пробив на изборите за парламент на Северна Ирландия. Тя изостана само с едно място от Демократичната юнионистка партия и лиши пробританския политически лагер от мнозинство за първи път от разделянето на Ирландия през 1921 г.

"През целия си живот Мартин демонстрира голяма решимост, достойнство и смирение. Той си остана такъв и през краткото му заболяване", каза председателят на Шин Фейн Джери Адамс по повод кончината на Макгинес.

Британската министър-председателка Тереза Мей почете покойния, като каза, че той е изиграл водеща роля за мирния процес в района, предаде Ройтерс.

"Макар да не мога да оправдая пътя, по който той пое в ранните години на своя живот, Мартин Макгинес в крайна сметка изигра определяща роля за отдалечаване на републиканското движение от насилието", заяви Мей. "По този начин той даде съществен и исторически принос за изключителното пътуване на Северна Ирландия от конфликт към мир", каза тя.

Роден на 23 май 1950 г., Макгинес израства в бедния католически квартал Богсайт на град Дери в работническо семейство. Той е второто от общо седем деца. Напуска училище на 15 години и се опитва да започне работа като техник в сервиз, но собственикът отказва да го наеме, защото е католик. Този отказ формира още тогава политическото съзнание на Макгинес. На 16 години той започва работа като касапин, припомня Франс прес.

През 1968 г. се присъединява към Католическото движение за граждански права, а две години след това към Шин Фейн. През 1971 г. се присъединява към ИРА, в която бързо заема отговорен пост. През 2001 г. Макгинес признава, че е бил фигура номер две в ИРА в родния си град по време на събитията, известни като "Кървавата неделя", когато 13 републиканци бяха убити от британската армия на 30 януари 1972 г. Година след това той попада за първи път в затвора за шест месеца заради членството в ИРА. Тогава британската преса го нарича "най-опасния враг на Короната", а северноирландските протестанти го наричат "кръстник на кръстниците".

Бързо обаче Макгинес започва да играе ролята на посредник между ИРА и Лондон. Той се среща тайно с членове на британското правителство и постепенно започва да подкрепя идеята за постигане на мир. В тайните преговори Макгинес има водеща роля при постигането на споразумението за прекратяване на огъня от страна на ИРА в периода 1994 г. - 1997 г. През 1997 г. е избран за депутат в британския парламент, но отказва да бъде негов член, за да не полага клетва пред кралицата.

Макгинес договаря споразумението, сложило край на трите десетилетия конфликт срещу британските власти, отнел живота на над 3000 души. Между 1999 г. и 2002 г. е министър на образованието в северноирландското правителство на националното съгласие, формирано заедно с протестантите юнионисти. Той е смятан за човека, убедил ИРА да се освободи окончателно от миналото си, като се разоръжи през 2005 г.

През май 2007 г. Макгинес стана заместник първи министър в правителството на Северна Ирландия, оглавявано от неговия бивш противник, протестанта Йън Пейсли.

Мартин Макгинес е баща на четири деца, поет, шахматист, любител на риболова. Негови близки казват, че той винаги е искал да бъде посланик на мира, единството и помирението.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа