Почина бившият столичен кмет Петър Междуречки

Почина бившият столичен кмет Петър Междуречки

На 83-годишна възраст е починал бившият кмет на София Петър Междуречки. Той е издъхнал на 13 февруари след дълго боледуване, съобщиха от БСП.

Роден е на 2 май 1934 г. в Неврокоп в семейството на Александър и Мара Междуречки. Дядо му Гоце Междуречки е деец на ВМОРО и произхожда от село Междурек, Кукушко, откъдето идва и фамилията. Баща му става по-късно съдия в Народния съд. През 1936 г. семейството се мести в София.

В гимназията Петър Междуречки става председател на дружеството на българо-съветската дружба. През 1957 г. завършва Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", а след това и външна търговия в Западен Берлин.

През 1962 г. постъпва на работа в Министерството на външните работи. Три години по-късно Междуречки завършва международни отношения в Москва. През същата година - 1965 г. става член на БКП.

От 1968 г. е завеждащ стокообмена при търговското представителство на България във ФРГ. През 1971 г. става старши инструктор в отдел "Външна политика и международни връзки" при ЦК на БКП. В периода 1974 – 1978 г. е посланик на България във ФРГ.

Става кмет на София през 1978 и остава на поста до 1986 г. По време на мандата му се оправят булевардите "Александър Стамболийски", "Драган Цанков", "Ботевградско шосе". Започва да се прави и Околовръстният път на столицата.

След кметуването става посланик на България в ГДР, където остава на този пост до 1991 г.

Бил е агент на Държавна сигурност и щатен служител на нейното Първо управление - външното разузнаване, се казва в биоглафичната справка за него в "Уикипедия".

Поклонението ще се състои на 17 февруари от 12:30 часа в Ритуалната зала на Централните софийски гробища.

Споделяне

Още от България