Почина първият вицепрезидент на България ген. Атанас Семерджиев

Генерал Атанас Семерджиев

Почина генерал Атанас Семерджиев, дългогодишен началник на Генералния щаб на Българската армия и единственият вицепрезидент на България, назначен от Великото Народно събрание през 1990 година заедно с Жельо Желев. На поста остава до 1992 г.

Ген. Атанас Семерджиев е участник в съпротивителното движение по време на Втората световна война, става командир на Партизанска бригада "Чепинец“, участва във войната срещу Германия. От 1962 г. е член на Централния комитет на БКП и на Висшия съвет на партията. Същата година оглавява Генералния щаб на Българската народна армия и почти тридесет години – до 1989 г. , е неин ръководител.  След свалянето на Тодор Живков от власт през ноември 1989 година, Атанас Семерджиев става вътрешен министър в правителствата на Георги Атанасов и Андрей Луканов. Такъв е до 1990 г., когато е назначен за вицепрезидент.

През 1992 година срещу него започва дело по обвинения, че в качеството си на вътрешен министър е наредил унищожаване на досиетата на комунистическата Държавна сигурност. Десет години по-късно Семерджиев е осъден 4 и половина години затвор, но през 2003 година присъдата е отменена, а през 2006 г. делото окончателно е прекратено.

Споделяне

Още от България