Почина простреляният данъчен шеф, разследването е в мъгла

Лекари се бореха за живота на Иво Стаменов от 18 декември

Почина простреляният данъчен шеф, разследването е в мъгла

Простреляният началник на отдел "Фискален контрол" в Националната агенция по приходите Иво Стаменов е починал в петък преди обед. Това казаха от Военно-медицинска академия, където лекарите се бореха за живота на 43- годишния мъж почти месец.

Бившият полицай беше прострелян на 18 декември около 8:40 ч. на ул. "Дунав" до оградата на Фармацевтичния факултет в центъра на София.

Стаменов се е спускал бавно със своя автомобил БМВ Х5 по нанадолнището от площад "Св. Александър Невски" към бул. "Дондуков", където е централата на Националната агенция по приходите (НАП).

Внезапно, откъм една от паркираните коли, към която наближило БМВ-то, проехтели три изстрела. Единият от куршумите пробил предното стъкло на джипа, а другите два - страничното. Нападателите избягали с автомобила си.

Тежко ранен Стаменов беше приет във Военно-медицинска академия в критично състояние и бе опериран два пъти, като му бяха прелети десетки сакове с кръв и плазма. Той имаше поражения в десния бял дроб и големите кръвоносни съдове в областта.

Премиерът Бойко Борисов се закани държавата да отмъсти на извършителя и поръчителя на стрелбата по висшия данъчен служител. Той обеща бързи ответни мерки, но до момента няма задържани за стрелбата, както и публична информация докъде е стигнало разследването.

Иво Стаменов оглави спецзвеното "Фискален контрол" в НАП. То беше създадено преди няколко години с цел противодействие на контрабандата и измамите с ДДС чрез проследяване на движението на товари и стоки с висок фискален риск. Разполага с мобилни екипи, които проследяват движението на тировете от влизането в страната през граничните пунктове до крайния получател.

Агентите имат право да спират камионите, в които се превозват стоките с висок фискален риск. В началото в списъка на стоките с висок фискален риск бяха включени около 100 вида - основно плодове и зеленчуци, месо, захар, брашно, олио и др. храни, при които сивият сектор е голям. Впоследствие списъкът бе допълнен с растителни масла, имитиращи млечни продукти, риби, ядки, кафе, като броят на стоките под особено наблюдение надхвърли 400.

Последният включен артикул със заповед на финансовия министър от преди около месец бяха горивата - бензин, газьол, керосин и тежки горива.

Последното официално съобщение от НАП, свързано с работата на звеното за "Фискален контрол", е от средата на ноември. Тогава данъчните съобщиха, че е спряна продажбата на 21 тона негодно месо за стотици хиляди левове.

Споделяне

Още от България