Почина руският икономист и реформатор Егор Гайдар

Почина руският икономист и реформатор Егор Гайдар

На 53 годишна възраст в сряда в Подмосковието почина икономистът реформатор и ярък представител на десните политически сили в Русия Егор Гайдар. Съобщението за смъртта на Гайдар бе разпространено от руските информационни агенции. Вероятната причина за смъртта е откъснал се тромб. Според близките на Гайдар в последните три години той е бил тежко болен.

През ноември 2006 г. икономистът се разболя при мистериозни обстоятелства при представяне на книга в ирландската столица Дъблин, което даде повод за спекулации, че е бил отровен, подобно на бившия руски агент Александър Литвиненко, който няколко дни преди това почина след отравяне.

Гайдар заема особено важно място в икономическата реформа в Русия, която започна "шоково" в началото на деветдесетте години, направлявана от Гайдар в кратките месеци, когато бе член на правителството и министър-председател. След снемането му от длъжност реформата на практика спря, след което премина в "административно дирижиран преход".

Гайдар е роден през 1956 г. в Москва. През 1978 г. завършва с отличие икономическия факултет на Московския държавен университет (МГУ), а след това и аспирантура. По-късно защитава и докторска дисертация.

До 1991 г. е научен работник в МГУ, а през 1991 г. малко преди и след разпада на СССР влиза в състава на правителството на Руската федерация като заместник министър-председател. От февруари до април 1992 г. е първи вицепремиер и министър на финансите, а от юли 1992 г. до декември е премиер на страната, като от септември същата година е и министър на икономиката. По това време президент на Русия е Борис Елцин.

Съмишленици на Гайдар в провеждането на реформите и отявлени привърженици на либерализма са още Борис Немцов и Анатолий Чубайс.

Докато ръководи икономическата политика на руското правителство, известно като "правителството на реформаторите", Гайдар се опитва да приложи "шоковата терапия" – рязкото преминаване от плановата икономика към пазарната.

Реакцията на старите административни структури и на комунистите, които държат възловите постове в държавата, не закъснява и Гайдар е отстранен от властта.

След като напуска правителството, през 1994 г. Гайдар започва тясно сътрудничество с партия "Демократичен избор на Русия", която по-късно оглавява. От 1999 г. е член на Руската дума от блока на десните партии.

Гайдар бе полиглот и владееше английски, испански и сърбо-хърватски. Беше женен за дъщерята на писателя фантаст Аркадий Стругацки. Двамата имат три деца. Икономистът беше внук на известния съветски писател Аркадий Гайдар, автор на популярната преди десетилетия и у нас детска книга "Тимур и неговата команда".

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?