Почина създателят на шоколадовите яйца "Киндер Сюрприз"

Почина създателят на шоколадовите яйца "Киндер Сюрприз"

Уилям Салис, на когото се приписват основните заслуги за създаването на популярните шоколадови яйца за деца "Киндер Сюрприз" (Kinder Surprise) със скрита изненада в тях, почина в Италия на 83 години. Това съобщи неговата фондация, цитирана от Агенция "Франс прес" в петък.

Той се е лекувал от инсулт в болница в Павия и е починал в четвъртък, добавиха от "Оцвети живота си".

Салис работи за компанията "Фереро" (Ferrero) от 1960г. и се издига до дясна ръка на ръководителя Микеле Фереро, създател на течния шоколад с лешници "Нутела" (Nutella).

През 1970-те години Фереро търси начин да продава десертни яйца извън Великденските празници. Резултатът е Kinder Surprise с капсулата с миниатюрни части, от които децата да сглобят играчка. Успехът е бърз и продължителен.

За повече от 40 години компанията е продала милиарди такива яйца. Салис често е казвал, че изобретателят е Фереро, а той само реализирал от материали идеята му. Но той стои също така зад популярни продукти като "Фереро Рошер" (Ferrero Rocher) и "Покет Кофи" (Pocket Coffee).

Роден в Торино, той се пенсионира през 2007г. с бонус от 400 000 евро. Сумата е вложена чрез фондацията му в детски лагер, разположен на италианската ривиера, с цел да помага за развитието на 13-18 годишни таланти.

Историята на Kinder Surprise е белязана и с някои трагични инциденти като този от Тулуза миналия януари, когато момиченце се задави до смърт от поглъщането на малко парченце от играчката. В САЩ този продукт не се продава заради закон от 1938г., забраняващ влагането на каквито и да е предмети в храни.

В Чили през миналата година шоколадовите яйца бяха забранени в кампания за борба със затлъстяването при децата.

Споделяне

Още от Свят