Почина вдовицата на Йосип Броз Тито Йованка Броз

Почина вдовицата на Йосип Броз Тито Йованка Броз

След 59 дни, прекарани в белградския Център за спешна помощ, Йованка Броз - вдовица на бившия президент на СФРЮ Йосип Броз Тито, почина в неделя в 11,45 часа, пише белградският вестник "Политика". Бившата първа дама на Югославия умря на 89 годишна възраст. Сърцето и дробовете изгубиха битката и заради тежестта на годините, но и заради основната тежка болест, за която нито тя, нито най-близките ѝ подозираха, че има, пише вестникът.

Изданието пише, че Йованка е имала инвазивен карцином, който довел до промени в дробовете ѝ и шанс за излекуване почти нямало. Телеграми с пожелания за оздравяване от територията на цяла Югославия, като и букети цветя започнаха да пристигат от първия ден, в който тя бе приета в болницата. Вдовицата на бившия президент на СФРЮ, макар да живееше от десетилетия напълно самотно в белградския квартал Дедине, в рушаща се къща, която ѝ бе предоставена, не е била забравена, пише "Политика".

Вестникът отбелязва, че правителството ще вземе решение къде ще бъде погребана Йованка. Вестник "Данас" съобщава, че сръбският премиер Ивица Дачич е заявил вчера, че правителството е готово да изпълни желанието на Йованка Броз и на нейното семейство да бъде погребана до или в близост до нейния съпруг Йосип Броз Тито.

Отиде си най-добрият свидетел на историята на бившата държава Югославия, която дълги години бе подложена на гонения, а някои исторически неправди към нея започнаха да се поправят едва в последните дни и години на нейния живот, заяви сръбският премиер Дачич пред журналисти.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани