Почти безаварийно бе взривена старата тютюнева фабрика в Плевен

Почти безаварийно бе взривена старата тютюнева фабрика в Плевен

Старата тютюнева фабрика в Плевен бе взривена в 8 сутринта в четвъртък, след като сградата престоя няколко дни заредена с около 500 кг. взривни вещества.

Шестетажната сграда рухна само за 4 секунди и половина. Образувалият се гъст облак от прах се разсея около час след експлозията.

Най-голямата непредвидена щета се оказа изкривяването на 4 тролейбусни стълба и скъсване на жиците до тролейното депо.

От фирмата-изпълнител на взривните работи "Строителство и възстановяване" обещаха, че най-късно до седмица ще бъде възстановена линията до тролейбусното депо. До обяд движението в района на взривената фабрика беше възстановено.

След 4-5 месеца тролейбусната линия ще бъде преместена, защото ще пречи на бъдещото строителство.

Няма поражения на жилищните сгради в близост до обекта, но са изпочупени стъкла на складове в непосредствена близост до съборената постройка. Навсякъде наоколо има огромно количество прах.    

От фирма "Хранкомерс" заявиха, че имат повреди и на автомобилите си. Въпреки, че са били предупредени, те не са ги преместили на безопасната улица "София", казаха от фирма "Строителство и възстановяване".

На мястото по време на взривяването бе кметът на града Найден Зеленогорски и част от ръководството на общината.

Районът тази сутрин бе отцепен от полицията, хората бяха предупредени още вчера да напуснат сградите за времето на взривяването и да си отворят прозорците, предаде БТА. Тридесет минути след взривяването охраната на района бе вдигната.

Собственикът на терена Аладин Фарфан, заяви че са пред финализиране преговорите с английски инвестиционен фонд, който ще притежава около 44.4 процента от собствеността на бъдещият МОЛ, който ще се строи на мястото на взривената фабрика. Съгласува се и изборът на управител на акционерното дружество "МОЛ-Плевен", който ще управлява строителството в бъдеще. Предложението е за Александър Блажев.

Проектът е на стойност 32 млн.евро и се предвижда да влезе в експлоатация през 2009 г. В него ще има 6 киносалона, много търговски обекти, зали за услуги и развлечения за деца и възрастни, бутикови обекти на престижни световни марки.

Срещу започването на строителството жалби бяха подали от фирма "Хранкомерс" и живеещи наблизо граждани, поради което взривяването бе отложено от събота за четвъртък. През това време сградата бе заредена с около 500 кг. взривни вещества.

Собственикът на обекта не  се е отказал за изкупи апартаментите от близката кооперация и тя също да бъде разрушена, за да се приобщи теренът към сегашния.

Споделяне

Още от България