Почти десет пъти по-голяма печалба отчете "Булгартабак" за шестте месеца

"Булгартабак холдинг" отчете за първото полугодие на 2013 г. близо десет пъти по-голяма печалба в сравнение със същия период на миналата година. Публично търгуваното дружество е постигнало 82.426 млн. лв. печалба за първите шест месеца на тази година, докато година по-рано постигнатият положителен резултат е 8.32 млн. лв.

Тютюневият холдинг посочва, че това се дължи на развитието на външните му пазари, запазване на лидерската позиция на вътрешния пазар и разпределени дивиденти от дъщерните му дружества.

Обемът на реализираната готова продукция на "Булгартабак" за вътрешния пазар се е свил с 5.8%, спадът при бандеролния пазар е 5.9 на сто. Въпреки това пазарният дял на дружеството е нараснал с 0.2 процентни пункта от началото на 2013 г.

С около 36% повече спрямо първото полугодие на 2012 г. са реализираните натурални обеми от износ на "Булгартабак".

Компанията посочва, че през първото полугодие е платила 6.116 млн. лв. данъци, което е тройно повече спрямо същия период на предходната година. Цената на акциите се е повишила двойно от 50 лв. в края на миналия юни на 102 лв. година по-късно.

Основните дружества в група "Булгартабак” също отчитат по-добри резултати спрямо тези от полугодието на предходната година.

Двете цигарени предприятия - "Благоевград-БТ” и "София-БТ“ приключват с печалба от съответно 9 млн. и над 17 млн. лв. за шестмесечието на 2013 г. Тютюнопреработвателното предприятие "Плевен- БТ“ обаче е на загуба от около 300 хил. лв.

Споделяне

Още от Бизнес