Почти всички 18-годишни са с развалени зъби

Почти всички младежи на 18-годишна възраст са с развалени зъби, голяма част от тях са и с проблемни венци, съобщиха в понеделник от Българския зъболекарски съюз. Оттам посочиха, че единственият начин да се противодейства на тревожното явление е като се засили профилактиката

Сега 92% от 18-годишните имат кариеси, а едва 35 на сто са със здрави венци – останалите имат възпаления или начална форма на пародонтоза.

При 80 на сто от 12-годишните се открива кариес, а 5-6-годишните деца имат по 4 кариеса на временните си зъби.

В рамките на програмата за профилактика в периода от 2009 до 2014 година са били силанизирани зъбите на над 20% от шестгодишните деца. При силанизирането се запечатват цепнатините по дъвкателните повърхности на задните зъби и това намалява риска от кариеси.

Затова от Зъболекарския съюз настояват да бъде осигурено адекватно финансиране за програмата за профилактика и в следващия петгодишен период от 2015 до 2020 година.

От съсловната организация настояват да бъде премахнато ограничението в броя на децата, които подлежат на силанизация и да бъде разширен обхватът на действие на програмата, като бъдат включени за силанизиране и седмите постоянни зъби.

Споделяне

Още от България