Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Под 5% от фирмите оцеляват повече от пет години

Близо половината от активните предприятия са без персонал

1 коментар
Под 5% от фирмите оцеляват повече от пет години

Под 5 на сто от фирмите, създадени през 2010 г., продължават да работят и през 2015 г. За последните пет години са се раждали средногодишно по 11.9% от броя на съществуващите вече предприятия. Най-жизнени са били фирмите за производство на електрическа и топлинна енергия и за горива. Най-много нови дружества са били създадени в сектора за производство на части за автомобили, а най-много фалити е имало при брокерите на имоти. Това показва проучване на НСИ за демографията на предприятията за периода 2010 - 2015 г., обявено в понеделник.

Най-висок относителен дял имат новосъздадените фирми в сектор "Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети". Средно за периода 2011 – 2015 г. този дял е 44.2%. Това е логично предвид навлизането на много чужди инвестиции в този сектор и изграждането на редица мощности за производство на компоненти за автомобилната индустрия. През изминалия период секторът се превърна в един от водещите за растежа на българската икономика, тъй като над 80% от продукцията му е предназначена за износ.

Съвсем обясними са данните на НСИ, че през последните пет години най-нисък е делът на създадените нови предприятия в сектора на добивната промишленост - едва 0.1% средно за периода. В този сектор няма инвеститорски интерес, а дори и малкото български предприятия, които решават да вложат средства в развитие на нови находища, срещат съпротивата на местната власт и гражданите, които се притесняват от унищожаване на природата. Последният такъв случай е с добива на злато в Трън.

Като цяло структурата на родените предприятия по икономически сектори остава относително стабилна през петгодишен период, посочват от НСИ.

През наблюдавания период от 2011 до 2015 г. най-голям е броят на новородените предприятия, които не са наемали работна ръка.

През 2015 г. регистрирани са общо 339 175 предприятия, като близо половината от тях са били без нает персонал, а други (40.1%) са имали между един и четирима работника.

Интересен факт е, че броят на заетите в групата предприятия с над 10 наети съставлява 69.5% от заетите в периода 2011 - 2015 г., докато делът на предприятията в тази група е едва 8% от общия брой активни предприятия. И обратно - срещу големия брой активни предприятия в групата с без персонал (44.9%), стои малък брой заети лица - 6.3% от общия брой на заетите страната, отбелязват от НСИ.

От всички родени през 2014 г. предприятия 80.8% оцеляват една година по-късно, като в групата с "10 и повече наети" този относителен дял е 90.2%.

През 2014 г. са създадени 39 333 фирми, като от тях 31 779 са преживели успешно 2015 г. Най-висок е делът на оцелелите предприятия в сектор "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" (88.8%), а най-нисък - в сектор "Операции с недвижими имоти" (67.2%), показва проучването на НСИ.

От 2010 г. с отдалечаване от годината на раждане се наблюдава тенденция на намаляване на броя на оцелелите предприятия. Така делът на фирмите, родени през 2010 г. и все още активни през 2015 г. е едва 4.8 на сто.

Най-жизнеспособни са предприятията от сектор "Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива", където делът на единиците, оцелели през петгодишния период, е 10.5%.

В три сектора са концентрирани близо две трети от всички заети през 2015 г. Това са "Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети"(37.1%), "Преработваща промишленост" (15.4%) и "Хотелиерство и ресторантьорство" (11.6%), сочат данните на НСИ.

След като три години имаше ръст на заетите на трудов договор или на държавна служба, през 2016 г. тази тенденция се пречупва и броят на работещите на заплата намалява до 2.232 млн. души, което е спад с близо 22 000 за една година, показва проучване на НСИ за пазара на труда за миналата година.

Една от причините за това може да е сериозният спад на чуждите инвестиции. През 2016 г. преките вложения, издаващи отвън, са 682 млн. евро (1.5% от БВП), което е спад с близо 60% (над 1 млрд. евро) спрямо година по-рано, по данни на БНБ, които са предварителни и е възможно да претърпят корекция. Друга причина за намалението на работещите може да е оптимизация на персонала в редица сектори на икономиката, заради навлизането на ИТ технологиите. Третата причина, която се посочва от бизнеса и синдикатите, е продължаващата емиграция на българите към Западна Европа.

Най-голямо е намалението на работещите в строителството - с над 13 хил. до 114 хил. души в края на 2016 г, при производството на текстил и кожени изделия - с близо 7.5 хил., до 113 хил. души, в здравеопазването – с близо 4000 до 104.5 хил. души, при продажбата на имоти – с 1300 до 18 923.

В същото време в секторите, които дърпат икономиката през последните години и бизнеса се оплаква от недостиг на кадри, заетите се увеличават. Очаквано най-голям е ръстът в предприятията, произвеждащи части за автомобили - с 11 хил., до 384 хил. души. Увеличава се и броят на заетите във финансовия сектор и застраховането с близо 6.4 хил. души за година и заетите в бранша достигат до 54 хил. в края на 2016 г. Работещите в ресторантите и хотелите са нараснали 3.5 хил. и достигат 109.7 хил. души в края на миналата година.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. анита хегерланд
    #1

    Нашата икономика се развива по сектори и региони. Няма централизирана база данни, която да подпомага търсещите работа от друг град или да предлага изгодни къси договори. Дори в САЩ от всички новосъздадени компании, само определен малък брой оцеляват повече от пет години.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.