Под карантина са 395 българи завърнали се от Занзибар и Египет

Под карантина са 395 българи завърнали се от Занзибар и Египет

Регионалните здравни инспекции в страната са поставили под карантина 395 българи, които са пристигнали от Занзибар (Танзания) и Египет през последните две седмици. Най-много от тях са във Варна – 224. Това съобщи TravelNews.bg, като се позова на Министерството на здравеопазването.

Хората са пътували с последните чартърни полети, които кацнаха в България за изминалите две седмици.

 Здравните власти все още нямат информация за броя на положителните и отрицателните тестове за коронавирус на пътувалите лица.

"Обръщаме внимание, че съгласно действащата заповед на здравния министър, тези граждани подлежат на задължителна 10 дневна карантина, което означава, че не се тестват за Covid-19 при влизане в страната", посочват от здравното министерство.

По принцип карантината изтича автоматично след 14-тия ден и хората не са длъжни да си направят PCR тестове.

До момента здравните власти обявиха, че само шестима, завърнали се от Занзибар са дали положителен тест за коронавирус. Преди да бъде въведена задължителната карантина около 2000 българи посетиха острова.

Междувременно здравното и външното министерство мълчат във връзка с изпратената протестна нота от Египет за наложената 10-дневна карантина от България за връщащите се от страната туристи.

В Египет са валидни противоепидемични мерки и е контролирано струпването на туристи на едно място. Прецизиран е капацитетът на гостите в хотелите и ресторантите, числеността на групите при транспортиране им по време на екскурзии, посещения на обекти и трансфери, пише в нотата.

Натоварването на болничната система в Египет към момента е слабо.

Данните от сайта на Световната здравна организация показват, че в Египет средно на ден има по 600 заразени с коронавирус през последната седмица при население от 98 млн. души. Общият брой установени случаи от началото на пандемията е 196 000, починалите са 11 680, а общата смъртност е 0.2%.

В същото време в България при население от 7 млн., средно на ден случаите са над 4000 през последната седмица. Общият брой на заболелите е над 330 000, починалите 12 913 с обща смъртност от 4%, показват данните.

Няма данни за регистрирани заболели от Covid-19 след завръщане от Египет в България.

Сдружението на туроператорите и туристическите агенти "Обединение Бъдеще за туризма" настоява режимът за пътуващите българи до Египет да бъде облекчен в най-кратък срок и да бъде премахната задължителна карантина при завръщането им в България. Те са изпратили писмо до премиера Бойко Борисов, министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, до главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и до вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова.

Туроператорите са планирали 45 полета до Египет през април и май. Те апелират за преразглеждане на заповедта на министъра на здравеопазването, с която под карантина се поставят всички пристигащи от Африка.

Споделяне

Още от Коронавирус