Под въпрос е срещата ЕС-Турция във Варна

Под въпрос е срещата ЕС-Турция във Варна

Съветът на ЕС ще реши в последния възможен момент дали ще се състои ключовата за българското председателство среща с турския президент Реджеп Ердоган във Варна. Това стана ясно от изказването на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, цитирано от БТА. Туск обяви, че решението дали ЕС ще участва в срещата ще се вземе на следващия Европейски съвет, който ще се състои на 22-23 март, а събитието е планирано за 26 март.

Причината е напрежението в Средиземно море и поведението на турския флот, който пречи в кипърските териториални води да бъдат извършени проучвания за находища на газ. Европейският съвет подкрепи Кипър и Гърция по спорните въпроси с Анкара. ЕС призовава Турция да спазва международното право, защото “делата ѝ противоречат на добросъседството“.

Европейският съвет призовава Иран и Русия да престанат подкрепата за насилието на режима на Башар Асад в Сирия. По въпросите на ЕС на днешната среща участниците са се обединили около нуждата от повишаване на разходите за борба с незаконната миграция, отбраната, сигурността, образованието.

В неделя вечерта председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер уточни, че 14-15 държави са изразили готовност да увеличат вноските си в общностния бюджет заради очаквания годишен недостиг от около 10 милиарда евро, генериран заради напускането на Великобритания.

Юнкер посочи, че ако ЕС запази досегашните си разходи за сближаване и земеделие, останалите пера от бюджета трябва да бъдат съкратени почти наполовина.

“Не ми харесва, но трябва да има намаление в земеделската и кохезионната политика“, каза председателят на ЕК.

В същото време Юнкер и Туск изразиха напълно противоположни оценки за издигането предварително на водещи кандидати за председател на Европейската комисия. Според Юнкер, ако този подход се използва пак, то това би било по-демократично решение. Според Туск предварителното издигане на водещите кандидати не допринасят за демокрацията.

Европейският съвет подкрепи предложението на Европейския парламент от 2019 година броят на евродепутатите да бъде 705 след напускането на Великобритания. Досега те бяха 751.

Споделяне

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?