Тъй като аграрното министерство не е готово с наредбите

Под въпрос са фермерските евросубсидите за догодина

.Местан обещал на сляпо 1250 евро на земеделски стопанин

Под въпрос са фермерските евросубсидите за догодина

Разплащането на евросубсидите за земеделските производители е под въпрос за 2015 г. Причината е, че Министерството на земеделието и храните все още не е подготвило наредбите, по които това да става. Това стана ясно от обясненията на зам.-министъра на земеделието Явор Гечев пред комисията по еврофондовете в сряда.

Документите трябва да са готови до 1 август и на практика ще останат задължение на служебния кабинет, а може и на следващото правителство.

Не е ясно и дали фермерите ще получат по 1250 евро без да правят нищо, както обеща лидерът на ДПС Лютви Местан в началото на март.

Възможно е фермерите да изберат такова подпомагане, но това не означава, че ще вземат точно тази сума, каза Гечев. Причината е, че ще има изисквания, на които селскостопанските производители трябва да отговарят. Отделно правителството трябва да вземе решение какъв процент от общата субсидия ще отиде точно за този вид подпомагане. Така в един момент може да се окаже, че има прекалено много желаещи. Примерно за 30 млн. лв. кандидатстват 5000 фермери и тогава сумата ще е по-малка, стана ясно от обясненията на Гечев. Той допълни, че фермерите трябва да имат предвид, че ще трябва да платят и данъци върху тази сума.

Общини бавели европроекти, за да прибират лихви

Общинските проекти се оказаха проблемни и за селската програма. Причината е, че общини са бавели изпълнението на европроектите за да прибират лихви от преведените авансови плащания, стана ясно от обясненията на Явор Гечев и Виолета Александрова, зам.-изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие".

От 2008 г. 25 общини не са провели обществените си поръчки за спечелени европроекти за 106 млн. лв., въпреки че са им били преведени средствата, каза Александрова. По думите ѝ общините се позовавали на наредба, според която имат право да удължават договорите си до края на програмния период.

Сега в последния момент кметовете се юрнали да изпълняват проектите като от нова година досега сме обработили над 2600 поръчки, каза Виолета Александрова. По думите ѝ другите проблеми са свързани с това, че общините бавели заявки за плащане, а при подаването им, липсвали документи.

Явор Гечев попита как ще бъдат изпълнени проектите, ако търг бъде обявен през юли, при положение, че всичко трябва да е отчетено до средата на 2015 г. Общините няма да загубят нищо, ако проектите им не се реализират, но губи самата държава, допълни той.

Дора Янкова поиска черен списък за некоректните общини

"Кажете кои общини играят търгове по пет години по Програмата за развитие на селските райони. Да направим един черен списък. Ще задам писмено въпроса и ще ги оповестя", поиска Дора Янкова от БСП. Гечев и Александрова обаче не отговориха на въпроса ѝ.

Еврокомисията поиска налагането на финансови корекции заради авансовите плащания на общините, с които България спасяваше европейски средства от загуба. Претенциите на Брюксел са за над 24 млн. евро. Гечев каза, че има санкционирани общини, но не пожела да каже на каква стойност възлизат наложените финансови корекции.

Зам.-министърът на земеделието призна че провеждането на търговете е сериозен проблем за програмата, но е оптимист и смята, че няма да се стигне до загуба на средства и спиране на плащанията.

До момента са разплатени над 1.8 млрд. евро или 70.55% от средствата по ПРСР за 2007-2013, отчете Александрова. По думите ѝ Брюксел е възстановил и плащанията направени през последното тримесечие на 2013 г., като до края на месеца ще бъдат преведени и тези за първото тримесечие на 2014 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?