Подаде оставка шефът на антикорупционната полиция на Словакия

Роберт Краймер

Шефът на антикорупционното звено на словашката полиция (NAKA), споменат в една от статиите на убития разследващ журналист Ян Куциак, подаде оставка, съобщи Франс прес.

Роберт Краймер се оттегля седмица след съставянето на новото правителство на Петер Пелегрини, заместил на премиерския пост Роберт Фицо, който подаде оставка след убийството на Куциак и годеницата му.

В съобщение на полицията се казва, че Краймер е подал оставка "след неуместен натиск върху семейството му и работата на антикорупционното звено, който той смята за неоправдан и политически".

Краймер ще напусне поста си на 1 април.

Той беше широко критикуван, след като бе един от първите, пристигнали на мястото на убийството на Куциак във Велка Мача, близо до Братислава, въпреки че неговото звено не се занимава с убийства.

В една от статиите, публикувани миналата година, Ян Куциак описва косвените връзки между Краймер и словашкия бизнесмен Норберт Бьодьор, син на собственик на дружество, специализирано в сферата на сигурността, сключило много договори с държавата.

Шефът на полицията Тибор Гашпар, за чиято оставка настояват опозицията и протестиращите, каза на 5 март, че Краймер не е бил на местопрестъплението. На следващия ден бяха разпространени снимки, показващи, че Краймер е там, и последван друго изявление, в което се казваше, че "Краймер е изпълнявал задачи, свързани с разследването".

Ян Куциак беше застрелян заедно с годеницата си точно преди да публикува статия за предполагаемите връзки между словашки политици и италиански бизнесмени, подозирани във връзки с калабрийската мафия.

Споделяне

Още от Европа