Подготовката за Олимпиадата в Токио продължава

Подготовката за Олимпиадата в Токио продължава

Вицепрезидентът на Организационния комитет за Олимпиадата в Токио 2020 Тошиаки Ендо заяви, че подготовката за Игрите продължава по план, въпреки разрастващата се епидемия от COVID-19.

"Ние от организационния комитет не сме в позицията да отменяме или пренасрочваме Игрите. Окончателното решение ще бъде взето от Международният олимпийски комитет. Ние продължаваме да полагаме всички необходими усилия, за да започнат Олимпийските игри по план на 24 юли", заяви Ендо.

Президентът на Международният олимпийски комитет (МОК) Томас Бах по-рано през седмицата заяви, че отмяната на Олимпиадата не стои на дневен ред, но няколко национални комитета, сред които на Норвегия, Колумбия и Словения, призоваха към пренасрочването на Игрите.

От ръководството на олимпийския комитет на САЩ пък подкрепят позицията на МОК за провеждането по план на Игрите в Токио 2020. "Съгласни сме с МОК и смятаме, че се нуждаем от още експертни мнения. Няма нужда да се вземат прибързани решения. Има още четири месеца до началото на Игрите", заяви президентът на НОК на САЩ Сюзън Лайънс.

Заради заразата спортът почти навсякъде по света е спрян, а олимпийските квалификации са прекратени.

Олимпийският огън пристигна в Япония преди два дни и вече започна тура в страната в региона на Тохоку, който беше засегнат сериозно от земетресение и цунами през 2011 година. Официалната церемония за началото на обиколката на факела е насрочена за 26 март във Фукушима.

В Япония заразените с коронавирус по последни данни са малко над хиляда, но в световен мащаб са засегнати повече от 270 хиляди души от над 150 държави, като броят на починалите премина 11 хиляди.

Eвропейското първенство по футбол вече беше пренасрочено от лятото на 2020 за 2021 година. Евроцентралата взе решение на 17 март да премести с година континенталния шампионат заради пандемията от коронавирус на Стария континент.

Европейският шампионат трябва да се играе от 11 юни до 11 юли 2021 година в същия формат с домакинство на срещите в 12 европейски града - Санкт Петербург, Лондон, Мюнхен, Баку, Рим, Букурещ, Дъблин, Копенхаген, Билбао, Глазгоу, Будапеща и Амстердам.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?