Подготвя се нов план за модернизация на армията

Нов план за модернизация и трансформация на българската армия до 2015 година се разработва в момента от Министерството на отбраната, съобщи в сряда в Плевен министър Веселин Близнаков. Той бе в града, за да участва в тържествената церемония по повод изпращането на четвърта лекопехотна рота за военната операция на ЕС "Алтеа" в Босна и Херцеговина.

Както всички армии в състава на НАТО, така и българската подлежат на трансформация с оглед на новите цели на военната организация. С колко ще се съкрати броят на въоръжените сили и кои поделения ще бъдат редуцирани, ще стане ясно от анализ, който се извършва в момента, каза Близнаков.

Министърът обясни, че са направени заявки за нови хеликоптери, обмисля се закупуване на фрегати от Белгия, които да отговарят на стандартите на НАТО, а през следващата година ще започне внедряване на съвременна комуникационно-информационна система. Ще се извърши и заложеният ремонт на хеликоптерите Ми-17 и Ми-24, както и на изтребителите МИГ-29. 

Според Близнаков професионализацията на българската армия върви по график и 1 декември ще бъде освободен от служба последният набор срочнослужещи. Нямало проблеми с попълването на състава на военните поделения и трансформацията на въоръжените сили.

Споделяне

Още от България