Подмяна на кабел намалява електроавариите в девет софийски района

Новият кабел ще подобри електрозахранването в девет столични района

По-малко аварии в електрозахранването ще има в девет района на София и разположените в тях жилищни и държавни сгради, болници, предприятия и офиси, както и трамвайната и тролейбусната мрежи, благодарение на подмяната на 110-киловолтов кабел от мрежовия оператор "ЧЕЗ Разпределение България".

Инвестицията в смяната на стария маслен кабел с 3.930 метра това сух кабел е 3.2 млн. лв. и представлява най-мащабния проект на електроразпределителното дружество през 2017 г. Догодина ще се подмени още един 110-киловолтов кабел в София, каза при откриването на съоръжението в четвъртък регионалният мениджър на чешката компания Карел Крал.

Сега приключилият ремонт не само ще намален броя на авариите, но и ще съкрати значително времето за отстраняването им. Ще се повиши сигурността на електрозахранването в районите "Триадица", "Красно село", "Средец", "Лозенец", "Красна поляна", "Възраждане", "Илинден", "Младост" и "Искър".

39 хиляди клиенти в 45 столични квартала ще могат да разчитат на по-качествено и сигурно електрозахранване в навечерието коледните и новогодишни празници, заяви Петър Холаковски, изпълнителен директор на "ЧЕЗ Разпределение България". Той определи проекта като изключително сложен и мащабен и благодари на Столичната община за оказаното съдействие при реализацията му.

От компанията, която доставя ток в Западна България" допълниха, че през 2017 г. е изпълнила най-мащабната си инвестиционна програма, чийто размер ще стигне 130 млн. лв. до края на годината. От тях почти 40 млн. лв. са вложени в София.

С реализирането на всички проекти през 12-те години от стъпването на ЧЕЗ на българския пазар, дружеството е  подменило една трета от съоръженията, а загубите по мрежата са намалели наполовина.

"Изключително важно е осигуряването на качеството на услугата, с непрекъснатост на електроснабдяването", посочи по време на представянето на инвестицията заместник-кметът на София Дончо Барбалов. Той посочи още, че много трудно се правят инфраструктурни проекти в градска среда и изрази надежда мрежовият оператор да изпълни и инвестиционната си програма за следващата година.

Споделяне

Още от България