Подозрителни пакети са открити в университета в Глазгоу и в банка в Единбург

Полицията е отцепила района оголо университета в Глазгоу

Няколко сгради в университетския комплекс в шотландския град Глазгоу бяха евакуирани, докато полицията проверява подозрителен пакет, открит в помещение за пощенски пратки, предаде ДПА.

Асошиейтед прес отбелязва, че това става ден след като колети бомби бяха получени на две летища и важна железопътна гара в Лондон.

Полицията проучва пакети, открити малко преди 11 ч. (13 ч. българско време) в университета в Глазгоу и в централата на "Роял банк ъв Скотланд" в шотландската столица Единбург.

Според силите на реда в пратката в Единбург има "рекламни продукти" и тя не представлявала заплаха.

Университетът в Глазгоу съобщи, че като предпазна мярка няколко сгради в кампуса са евакуирани и ще останат затворени за деня, а учебните занятия са отменени.

Полицията не свързва пакета от Глазгоу с трите малки взривни устройства в найлонови пощенски пликове, пристигнали вчера в офиси на летището в лондонското Сити, на летище "Хийтроу" и на жп гара "Ватерло" в британската столица. Една от пратките - тази до "Хийтроу" - се възпламенила за кратко, но няма пострадали хора.

Пакетите, получени в Лондон, изглежда са били с ирландски марки, поради което се появиха спекулации, че устройствата може да са свързани с дисиденти от Ирландската републиканска армия (ИРА).

Според главния национален координатор на борбата с тероризма Дийн Хейдън обаче засега не е установен изпращач и никой не е поел отговорност.

Разговаряме с ирландските си колеги, но за момента нищо не насочва към конкретни мотиви, изпращач или идеология, така че не мога да кажа дали пратките имат отношение към свързани със Северна Ирландия терористични групи, допълни той.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?