Подпалена е колата на скулптора Велислав Минеков

МВР твърди, че целта на палежа е била съседна кола

Снимка на горящата кола, автор Велислав Минеков

Колата на скулптора проф. Велислав Минеков е била запалена от неизвестни лица в сряда вечерта около 22.30 часа. Това съобщи самият Минеков в профила си във Фейсбук. Той видял от терасата си, че автомобилът му, паркиран пред кооперация в квартал "Изток", е в пламъци. Скулпторът е публично известен с острите си критики срещу управляващите. МВР твърди, че мишена на пожара е била съседната кола, а не тази на Минеков.

"Стъклата бяха строшени и очевидно вътре беше излят бензин. И така, както си гореше, влязох вътре, за да отдалеча колата от блока и другите съседни сгради - можеше да стане бедствие. През деня минах технически преглед и заредих и двата резервоара до горе, можеше да стане страшно“, разказва Минеков, цитиран от "Офнюз".

Той благодари на пожарникарите, които пристигнали буквално за 3 минути. Минеков разкри, че преди време е бил заплашван от въоръжени лица, за които до момента не е давал гласност.

"Това се очакваше, не съм изненадан. Но се питам колко още може да вони и гори кочината, в която по принуда живеем, а площадите са пусти, вместо да се тресат от протести. А поводи за такива имаме всеки божи ден“, казва той.

По негови думи по време на инцидента синът му спял, но съпругата му, актрисата Ани Вълчанова, е в шок от случилото се.

Началникът на Първо РПУ - София комисар Калоян Милтенов казва пред БНР, че целта на извършителите е била кола, паркирана в съседство с автомобила на Минеков. Собственикът и на тази кола не е криминално проявен.

"При пристигане на място се установява, че е запален лек автомобил "Алфа Ромео" и в следствие на това запалване е обгорял и паркираният до него автомобил, марка "Опел", каза комисар Милтенов.

По данни на експерта от пожарната, който е посетил местопроизшествието, пожарът е умишлен. "Въпросният автомобил на господина (Минеков) е станал жертва на пламъците на другия автомобил, който е марка "Алфа Ромео", казва полицаят.

Комисар Милтенов посочи, че към момента в Първо РПУ няма подадени жалби от скулптура за заплахи срещу него. Случаят се проверява.

Споделяне

Още от България