Подстанции и трафопостове на заводи "тормозят" ЕРП-ата

Подстанции и трафопостове на заводи "тормозят" ЕРП-ата

Да се въведе задължително лицензиране на всички собственици на съоръжения, които са част от мрежата за електроснабдяване. Това иска компанията Е.ON България, управляваща енергоразпределителните предприятия (ЕРП) във Варна и Горна Оряховица.

Според Маркус Кауне, старши вицепрезидент на немското дружество, така може да се реши проблемът със занемарените подстанции и части от ел.мрежата, които в момента са собственост на фирми и дори частни лица и през които минава токът, доставян от ЕРП-ата до други клиенти. Тези съоръжения не се поддържат и компанията среща трудности при аварирането им, защото не по нейна вина спира токът на други абонати, но негативите са на неин гръб. Понякога компанията дори и да иска да извърши ремонт или профилактика, частните собственици не ги допускали на терените.

В същото време притежателите на ел.съоръженията отказват да ги продадат на ЕРП-ата. А E.ON, както и другите двама енергособственици CEZ и EVN, са задължени да изкупят тези съоръжения. Докато за едните обаче има категорично изискване да ги купят, за другите не е изрично регламентирано, че трябва да ги продадат, коментира Кауне. Според него това затруднява преговорите за покупко-продажбата.

Собствениците се възползват от ситуацията и без да влагат нито лев в поддръжката на съоръженията печелят от тях, защото ЕРП-ата са длъжни да плащат такса за достъп, обясни Кауне. Той уточни, че тази тарифа се определя по формула, в която най-голямо влияние оказва счетоводната стойност на съответния актив.

Собствениците често успявали да си изкарват значително по-висока оценка на съоръжението и така вдигали нереално таксите. Кауне даде за пример конкретен случай с фирмата "Оранжерии Джулюница", чийто нов собственик след приватизацията на дружеството придобил възлова станция срещу 1437 лв., а година по-късно оценил актива на 2.4 млн. лв. Така таксата за достъп от 0.054 лв. на час станала 9.25 лв. и дружеството било осъдено да плати за осем месеца 850 хил. лв. След обжалване счетоводната оценка на станцията била свалена от съда на 1.6 млн. лв., но и това решение се оспорва от Е.ON пред Върховния административен съд заради нереалната сума.

"Една нова възлова станция струва 220 хил. лв., а дадената оценка е за напълно занемарено съоръжение, което обаче трябваше да ползваме, за да доставяме ток за друг клиент", коментира Кауне. Ръководеното от него дружество вече не ползва станцията, защото си е изградило алтернативен пренос до другия потребител.

Началникът на експлоатация мрежи ниско напрежение в регионалния център Варна Звездин Стоилков коментира, че в района на морската столица –особено във вилните зони, където тече бурно строителство на хотели, са множество случаите, когато жиците минават през дворовете и опират почти в балконите на сградите. На места за противовес по тях са окачени тухли, за да не се оплитат при буря, или са подпрени със самоделни "чатали", някои стълбове са дървени и прогнили. Често собствениците на имоти отказват достъп, а още по-често в дворовете няма как да влезе техника, каза Стоилков.

От общо 1600 съоръжения на трети страни E.ON е изкупила 100, а задруги 1000 са стартирали процедурите за договаряне. Проблеми обаче създава освен нежеланието на притежателите и липсата на документи или наличието на съсобственици и неразбирателство между тях за сключване на сделка, посочи Кауне.

Според E.ON, ако собствениците на такива съоръжения бъдат задължени да се лицензират, поставени пред изискването за поддръжка – тоест инвестиции, те ще се принудят да ги продадат и по този начин ЕРП-ата ще могат да изпълнят ангажиментите си по приватизационния  договор за изкупуване на мрежата от трети страни.

Според експерти в отрасъла обаче такова лицензиране би означавало издаване на вторични разрешителни за работа на територии, за които вече има издадени лицензии за тримата чуждестранни инвеститори, и се получава известно законово противоречие.

От австрийската компания EVN, която управлява дружествата в Пловдив и Стара Загора, също смятат,че изкупуването на собствеността на трети страни е един от неуредените въпроси в приватизационните договори, но по-скоро имат свое виждане как трябва да се реши проблемът, което предстои да бъде представено пред енергийния регулатор.

Чешката CEZ, работеща на територията на столицата, София-област и Плевенско, съобщиха за Mediapool, че в Западна България има 1 540 съоръжения -  трафопостове, възлови станции, кабелни и въздушни електропроводи, собственост на трети страни, които компанията ползва. От тях около 830 са на някакъв етап от подготовка на документацията за прехвърляне към активите на компанията, но все още изкупуването им не е финализирано, допълниха от CEZ.

От там посочиха като трудност неуточнените юридически  субекти, каквито са случаите с бившите ТКЗС. Не е ясно кой е техен собственик, което  затруднява процедурата по започване на изкупуването. До тези обекти са пуснати писма с покана за изкупуване и с някои от тях са сключени договори за достъп.

Според експерти и на тази компанията е необходимо да се промени методиката за формиране на цената за достъп до тези съоръжения, защото се спекулира с цената на активите. Трябва да се опрости и процедурата, за да не се губи излишно време до сключването на такива договори за достъп, смятат от CEZ.

До момента няма основания за промяна на наредбата за лицензирането в енергетиката, коментира пред Mediapool зам.-председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Валентин Кирчев. Той посочи, че според него задължителното лицензиране на тези собственици няма да реши проблемите на ЕРП-ата. Според Кирчев е преувеличено твърдението на тримата инвеститори, че масово се злоупотребява с формирането на цените за достъп.

Споделяне

Още от Бизнес