Според ДСБ:

Поевтиняването на руския газ идва от борсите, а не от чувства към България

"Газпром" не намали цените на газа заради някакви специални чувства към България, а заради ниската цена на синьото гориво на международните борси, заяви депутатът от ДСБ Иван Иванов в понеделник след заседанието на Националното ръководство на партията. Той напомни, че заради бума на шистовия газ в САЩ, цената за 1000 куб.м. на стоковата борса в Ню Йорк вече 100 долара, докато България плаща по 520 долара на руските доставчици.

Според него енергийният регулатор в лицето на ДКЕВР трябва да реагира възможно най-бързо на отстъпката от 11% и да намали потребителските цени, защото иначе би нарушил закона. "ДКЕВР е длъжен да намали цената на газа за следващото тримесечие", каза Иванов.

Димитър Бъчваров от ДСБ разкритикува от своя страна начина, по който българската делегация замина на преговори в Москова. Според ръководството на партията изказванията преди посещението, които са посочили таван на намалението на цените, са работили против българския интерес.

Лидерът на партията Иван Костов обясни в понеделник, че построяването на газовата централа на площадката на АЕЦ "Белене" би имало смисъл ако цената на синьото гориво е до 200 долара на 1000 куб. м. В момента България купува този енергоносител с над 250% по-висока цена от този праг.

"Построяването на тази електроцентрала е много евтино, но токът, който ще се произвежда, ще е скъп", допълни Костов.

Лидерът на партията заяви, че в следващите няколко години България ще има много възможности да диверсифицира доставките си на синьо гориво и посочи находищата в Черно море и Средиземно море между Кипър и Израел.

Той припомни, че от 1995 година досега България е натрупала 32 милиарда евро дефицит в търговските си взаимоотношения с Русия. Близо 25 милиарда евро от този дефицит е натрупан през последните 7 години и това се дължи на факта, че България внася течни горива, газ и ядрено гориво от Русия.

Според Костов, ако Русия искаше нормални външнотърговски отношение с България, то нямаше да поддържа такива цени на горивата. Той за пореден път коментира, че прекратяването на проекта "Белене" няма да се отрази на способността на страната ни да задоволява вътрешните си потребности от електричество. Костов заяви, че през 2011 година България е изнесла близо 20% от произведеното електричество.

"Заради кризата цената на тока на борсите е под 4 цента за киловат. Ние внасяме скъпи енергоресурси, за да изнасяме евтин ток", коментира Костов и допълни, че тезите в защита на "Белене" са лъжливи митове и заплахи за хора, които нямат достъп до тези данни. Той предизвика на дебат лидера на БСП Сергей Станишев и президента Георги Първанов (2002-2011 година) по темата за "Белене".

Костов каза, че ДСБ няма да участва в разговорите за вота на недоверие срещу правителството, който БСП смята да иска заради спряната втора атомна централа, нито ще го подкрепи в пленарна зала.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?