Газпромовската отстъпка за България още не е задействана

Неясно е и как ще бъде осребрено намалението от 11.1 на сто от 1 април до края на 2012 г.

Делян Добрев, Сн. БГНЕС

Още не е задействана договорената в края на март 11-процентна отстъпка от 1 април в цената на доставяното от "Газпром" синьо гориво и не се знае кога тя ще влезе в сила. Това стана ясно от думите на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев по повод изявлението на шефа на основния доставчик на руския газ "Овергаз" Сашо Дончев пред Mediapool, че не знае за тази договорка и как тя ще се отрази върху цените.

"Все още се разменят документи по подписване на двустранните споразумения за отстъпката от 11.1 на сто, която важи за целия период от 1 април до края на 2012 г.", каза Добрев в понеделник. По думите му, сред като бъдат подписани съответните споразумения с "Газпром", намалението ще бъде изчислено със задна дата, но не навлезе в подробности как ще стане това и как ще се отрази върху цените за крайните потребители на природен газ.

От 1 април природният газ на вътрешния пазар поскъпна с 13 на сто, а парното с между 4 и 9 на сто. Общественият доставчик "Булгаргаз" поиска увеличение на цените си с 26 процента за второто тримесечие на годината, но Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) отряза заявлението им наполовина. Още тогава шефът на държавното дружество Димитър Гогов предупреди, че при това положение на "Булгаргаз" ще му се наложи от 1 юли отново да иска повишение на цените си въпреки евентуално намаление на цената на руската суровина.

Според председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев от 1 юли газ и топлоенергия ще поевтинеят заради договореното намаление в цената на "Газпром", но не се ангажира с процент.

При положение, че реално "Газпром" все още не ни прави отстъпка в цената на внасяния газ и не се знае кога ще се задейства намалението и под каква форма - при положение, че към момента е изпуснат повече от месец от "промоцията", напълно възможно е от 1 юли българските потребители да усетят в обратна посока ефекта от московската договорка. Освен ако ДКЕВР не реши пак да реже приходите на "Булгаргаз".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?