Газпромовската отстъпка за България още не е задействана

Неясно е и как ще бъде осребрено намалението от 11.1 на сто от 1 април до края на 2012 г.

Делян Добрев, Сн. БГНЕС

Още не е задействана договорената в края на март 11-процентна отстъпка от 1 април в цената на доставяното от "Газпром" синьо гориво и не се знае кога тя ще влезе в сила. Това стана ясно от думите на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев по повод изявлението на шефа на основния доставчик на руския газ "Овергаз" Сашо Дончев пред Mediapool, че не знае за тази договорка и как тя ще се отрази върху цените.

"Все още се разменят документи по подписване на двустранните споразумения за отстъпката от 11.1 на сто, която важи за целия период от 1 април до края на 2012 г.", каза Добрев в понеделник. По думите му, сред като бъдат подписани съответните споразумения с "Газпром", намалението ще бъде изчислено със задна дата, но не навлезе в подробности как ще стане това и как ще се отрази върху цените за крайните потребители на природен газ.

От 1 април природният газ на вътрешния пазар поскъпна с 13 на сто, а парното с между 4 и 9 на сто. Общественият доставчик "Булгаргаз" поиска увеличение на цените си с 26 процента за второто тримесечие на годината, но Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) отряза заявлението им наполовина. Още тогава шефът на държавното дружество Димитър Гогов предупреди, че при това положение на "Булгаргаз" ще му се наложи от 1 юли отново да иска повишение на цените си въпреки евентуално намаление на цената на руската суровина.

Според председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев от 1 юли газ и топлоенергия ще поевтинеят заради договореното намаление в цената на "Газпром", но не се ангажира с процент.

При положение, че реално "Газпром" все още не ни прави отстъпка в цената на внасяния газ и не се знае кога ще се задейства намалението и под каква форма - при положение, че към момента е изпуснат повече от месец от "промоцията", напълно възможно е от 1 юли българските потребители да усетят в обратна посока ефекта от московската договорка. Освен ако ДКЕВР не реши пак да реже приходите на "Булгаргаз".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес