Похитителите на кораба “Магелан“ питали собственика му къде е екипажът

Сомалийските пирати, които в сряда отвлякоха германския кораб “Магелан стар“, изпаднали в недоумение, когато на борда на похитения плавателен съд не открили никого и се обадили на собственика на контрейнеровоза да питат къде е екипажът. Това съобщи в петък ДПА, позовавайки се на германския в. "Хамбургер абендблат".

До куриозната ситуация се стигнало, тъй като моряците на “Магелан“ успели да изключат двигателите на плавателния съд и да се скрият в специално оборудвана "паник стая".

Корабите, които пътуват край бреговете на Сомалия, са възприели стандартна тактика на "пасивна отбрана", при която в случай на нападение се изключват всички машини, а екипажът се скрива в укрепено помещение.

Качвайки се на борда, пиратите останали объркани от това, че няма никой. Тъй като на мостика на кораба имало табела с телефонния номер на компанията собственик, те решили да се обадят, за да разгадаят мистерията.

Така в централата на компания "Д-р Петерс" се обадил мъж, който на развален английски език попитал: "Къде е екипажът тук? Защо двигателят не работи?".

Остроумен служител в централата на фирмата отговорил по телефона, че екипажът е в отпуска, а двигателят се е развалил.

Корабът бе освободен от американски командоси в четвъртък и моряците излезли невредими от скривалището.

Плавателният съд обаче ще има нужда от ремонт, след като пиратите изпотрошили оборудване и изкъртили врати в опитите се да намерят и пленят екипажа.

Споделяне

Още от Свят