Поклонението пред Алекс Алексиев ще е на 2 август

Алекс Алексиев

Поклонението пред починалия в неделя политически анализатор и експерт по сигурността Алекс Алексиев ще се състои на 2 август от 13:30 ч. в столичния храм “Св. Седмочисленици”. Това съобщиха от Центъра за балкански и черноморски изследвания, чийто основател и председател на управителния съвет беше Алексиев.

"Наследството му ще оцелее  във времето, тъй като работата му - анализи, коментари, презентации, интервюта, лекции, ще продължат да служат като ръководство за настоящите и бъдещите поколения читатели", посочиха от организацията.

"Той беше истински син на баща си Райко Алексиев (известният художник и карикатурист – б. ред.), който беше измъчван до смърт след 9 септеври 1944 г. от  комунистическия режим в България. След години на репресии, Алекс Алексиев избяга от България през 1968 г. и се засели в САЩ, където имаше забележителен живот, като започна от завършването си в Калифорнийския университет, Лос Анджелис, и работи за института Хъдсън и корпорацията Rand. Той беше член на известния екип "Б", който спечели дебата за политиката на САЩ за противодействие на Съветска Русия, което доведе до изместване на дневния ред на президента Джими Картър към Съветския съюз и по-късно  по-строгата линия на президента Роналд Рейгън, в крайна сметка, довела до разпадането на Съветския съюз и Варшавския договор", посочват от Центъра за балкански и черноморски изследвания.

Алекс Алексиев се завръща в България след падането на Берлинската стена и става старши съветник на първия премиер Филип Димитров. Последните 8 години от живота му минават пътувайки между дома му в Калифорния и България. Той посвети сърцето си и енергията на Центъра за балкански и черноморски изследвания и проекта "България Аналитика" (Bulgaria Analytica), посочват колегите му.

"Неговата проницателност и интелектуална мъдрост бяха съчетани с неговата преданост да помогне на читателите да се ориентират в рисковете и предизвикателствата на живота", завършват те.

Споделяне

Още от България