Покрай размириците в Кайро вандали оплячкосаха прочут музей край Нил

Докато ожесточените сблъсъци разтърсваха столицата на на Египет Кайро, са били откраднати над 1000 ценни експоната от един от най-прочутите музеи в страната, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА в сряда.

 

Кражбата се смята за най-голямата в историята на Египет.

 

Обирът е извършен в музея Малауи в град Миня, на брега на река Нил. Крадците се възползвали от вакуума в мерките за сигурност, изтъква АП и обяснява, че докато в Кайро имаше сблъсъци между полицията и ислямистите, в провинцията полицията буквално беше изчезнала от улиците.

 

Кражбата е била извършена миналата сряда, докато в Кайро силите за сигурност разчистваха лагерите на привърженици на сваления президент Мохамед Морси.

 

Обирджиите са били тийнейджъри. Те нахлули в музея и откраднали културно-историческите ценности, сред които статуя на дъщерята на фараона Ехнатон, датираща отпреди 3500 години. Сред останалите откраднати артефакти са древногръцки и римски златни и бронзови монети, керамични изделия, бронзови скулптури на животни.

 

По време на щурма на музея тийнейджърите убили служителя на гишето за билети, разрушили статуи, които били твърде тежки, за да ги изнесат, и изгорили мумии.

 

Археоложката Моника Хана, която работи в музея, се опитала да спре нападателите, но те ѝ казали, че плячкосват безценните исторически паметници, за да си отмъстят на правителството, което избивало хора в Кайро.

 

Едва миналата събота полицията и снайперисти успели да изгонят нападателите и да спасят пет египетски саркофага, две мумии и няколко дузини ценни предмети, които крадците не успели да изнесат от сградата.

 

Случилото се илюстрира до каква степен насилието се е разпростряло в страната, посочва АП.

Споделяне

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?