Покушението срещу Манол Велев ще остане неразкрито

Покушението срещу Манол Велев ще остане неразкрито

Делото за стрелбата по президентския съветник Манол Велев е спряно поради липса на доказателства, съобщи градският прокурор на София Николай Кокинов. Извършителят на престъплението, както и евентуалните поръчители все още са неизвестни и по всяка вероятност ще останат такива.

Велев, който е съпруг на председателката на Държавната агенция за младежта и спорта (ДАМС) Весела Лечева и крупен бизнесмен, близък до БСП, бе прострелян на 11 юли 2007 година пред своя офис на столичната улица "Мизия". Дълго време той бе в кома, а в момента лечението и бавното му възстановяване продължава. В медиите се тиражираха множество версии за покушението, които се въртяха около неговия бизнес.

По време на разследването от Софийска градска прокуратура са изпратили за анализ в САЩ записите от уличната видеокамера, за която се смяташе, че е запечатала акта на престъплението. Впоследствие обаче се оказа, че кадрите са лоши, а картината не може да бъде изчистена, за да се достигне до чист образ.

Кокинов декларира, че делото за опит за убийство ще бъде възобновено, само ако постъпят нови доказателства.

С това разследването за Манол Велев влезе в дългата редица от безрезултатни действия на правоохранителни органи по разкриването на знакови покушения.

България е критикувана често от ЕС за липсата на каквито и да били разкрити поръчкови убийства.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?