Полемика покрай фокусирането на "Дейли мейл" върху краката на Мей и Стърджън

Полемика покрай фокусирането на "Дейли мейл" върху краката на Мей и Стърджън

Британският в. "Дейли мейл" породи полемика със снимка на първа страница, на която фокусът е върху краката на британската премиерка Тереза Мей и на нейната шотландска колега Никола Стърджън, предаде Асошиейтед прес.

Снимката е от срещата на двете лидерки, състояла се вчера, на която те обсъждаха бъдещето на страната им след Брекзит и по-специално бъдещето на Шотландия след Брекзит.

Вижданията на Мей и на Стърджън по въпроса са диаметрално противоположни. Шотландската премиерка иска организиране на втори референдум за независимост на Шотландия, която иска да остане в пределите на ЕС.

Но британският таблойд "Дейли мейл" реши да отдели на първа страница повече внимание на краката на двете лидерки вместо на обсъдените от тях въпроси. На снимката, публикувана от изданието, Мей и Стърджън са седнали в две кресла, облечени с делови костюми с къси поли.

"Брекзит е без значение. Кой печели надпреварата за Legs-it (най-хубавите крака)", се казва в заглавие към снимката. На друга страница във вестника, също посветена на срещата на Мей със Стърджън, се отбелязва, че краката на двете лидерки са най-доброто оръжие, с което те разполагат.

Този подход при представянето на новината за срещата на двете премиерки породи критики от страна на представители на британския политически свят. В Туитър депутатката Ивет Купър припомни, че от решенията на Мей и Стърджън ще зависи бъдещето на страната и разкритикува "Дейли мейл", че вместо да акцентира върху това, обръща внимание на краката на двете лидерки. Лейбъристката депутатка Хариет Харман пък нарече подхода на таблоида "детински" и припомни, че вече сме 2017 г.

В коментари на обикновени британци в Туитър публикацията на "Дейли мейл" беше определена като несериозна, скандална и сексистка.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?