Политическа бъркотия в Италия след изборите

Политическа бъркотия в Италия след изборите

Само два дни след като Върховният касационен съд на Италия излъчи лявоцентристката коалиция за победител в състоялите се на 9 и 10 април парламентарни избори, нейният лидер - "министър-председателят в очакване" Романо Проди  - вече започна да усеща какво го чака в бъдещия премиерски кабинет, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Коалицията на Проди спечели с много малка разлика изборите, като победи десния блок на Силвио Берлускони, който безпрецедентно цели 5 години бе премиер на страната.

Засега битката се води за председателските места в Сената и в долната камара на италианския парламент. И двата поста се смятат за изключително престижни и три от партиите в коалицията на Проди правят всичко възможно за избора на издигнатите от тях кандидати, пояснява агенцията.

По-сериозен е проблемът в долната камара. Двама политици от "тежката категория" - лидерите на Партията на комунистическото обновление, Фаусто Бернадоти, и на Левите демократи - Масимо Д'Алема настояват за председателския пост и дори заплашват с излизане от коалицията.

Д'Алема вече призна, че пазарлъците създават лош имидж на коалицията, но допълни, че изборът на Бернадоти би довел до разцепление, посочва Ройтерс, като цитира изявление на  Д'Алема пред вестник “Република”.

Самият Проди заяви, че изборът за него е лесен, но съвсем не е безболезнен. Това бе намек по адрес на Бернадоти, който принуди Проди през 1998 г. да подаде оставката на тогавашния си кабинет, след като партията, наследила бившата Италианска комунистическа партия, се обърна срещу него.

Първата сесия на новия парламент е насрочена за 28 април. И първата точка от дневния ред най-вероятно ще бъде изборът на председатели на двете камари, посочва Ройтерс. Повече от сигурно е, че ще спечелят политиците, номинирани на двата поста от Романо Проди.

"Като оставим настрана възможния изход от гласуването в двете камари, онова, на което сме свидетели сега, представлява една емблематична бъркотия", пише днес вестник “Кориере де ла сера”.

На този фон Романо Проди проявява показен сдържан оптимизъм за съставянето на ново правителство. Засега обаче никой не споменава други имена на потенциални министри освен Томазо Падоа Шиопа, бивш член на управителния съвет на италианската централна банка и на Европейската централна банка.

Проди настоява, че целта му е "стабилно и трайно правителство", което изглежда малко вероятно на фона на пазарлъците за председателските места в парламента. На всичко отгоре Проди няма да има възможност да получи правителствен мандат преди края на май, когато ще бъде избран новият президент на Италия, посочва още Ройтерс.    

Споделяне

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?