Политически разногласия бавят приемането на здравната стратегия

Приемането на Националната здравна стратегия, която трябва да даде рамките за реформата в сектора през следващите години, се бави заради политически спорове в коалицията, стана ясно в сряда.

По думите на здравния министър проф. Радослав Гайдарски одобрението на плана е възпрепятствано основно заради два спорни въпроса – размерът на здравната вноска и статутът на Здравната каса.

В момента се водят разговори както между коалиционните партньори, така и с опозицията, за да се прецени дали и кога да се демонополизира здравната каса, както и дали и с колко да се увеличи здравно-осигурителната вноска, обясни той.

Идеята за демонополизацията изненадващо бе предложена от ДПС в началото на месеца. Партията настоява доброволните здравни фондове също да могат да покриват основния пакет от медицински дейности.  Искането обаче се приема резервирано от червените депутати.

Увеличаването на здравната осигуровка се обсъжда от доста време. За по-голяма вноска се обявиха от ресорното ведомство.

Преди две седмици зам.-министърът на здравеопазването от квотата на ДПС Матей Матеев предложи вноската да стане 10%, вместо досегашните 6%. Според него обаче това трябва да стане чрез намаляване на данък общ доход, а не с допълнително финансово обременяване на гражданите.

Тогава Гайдарски също призна, че е обсъждано повишаването на вноската на 8 или 10 на сто, но още нищо окончателно не било решено. Периодично той призовава за по-висока вноска, но засега БСП се въздържа да предприема такъв непопулярен ход.

Независимо, че стратегията не е приета официално от парламента, здравното министерство вече работи по поставените в нея цели, все пак увери в сряда ресорният министър.

По поставените цели, за които има консенсус, вече се работи, подчерта той.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?