"Политико": България ли е следващата граница в мигрантската криза в Европа

"Политико": България ли е следващата граница в мигрантската криза в Европа

България ли е следващата страна на предна линия в мигрантската криза в Европа, пита американското издание "Политико". Изданието помества обширен материал за наплива на мигранти към Европа, отбелязва, че се взимат строги мерки в Средиземно море, но пише, че бежанците влизат и по суша през "най-бедната страна от Европейския съюз".

В статията се посочва, че само за първите четири месеца на 2015 г. броят на новодошлите мигранти в България се е увеличил двойно в сравнение със същия период на 2014 г. "Политико" пише, че този наплив може да се засили, ако ЕС предприеме строги мерки срещу каналджиите, прекарващи бежанците по море, което ще накара трафикантите да търсят нови пътища към континента.

"Това означава, че България, най-бедната страна в ЕС, ще бъде принудена да се справя със сериозна криза, която ще има последици за целия континент", се отбелязва в статията.

Авторката Елизабет Дикинсън смята, че предложенията на ЕС за квотно разпределение на бежанци в ЕС няма да помогнат особено на България да се справи с натиска, защото те се отнасят само за имигрантите в Италия и Гърция.

"Както и пристигащите по море, мигрантите, преминаващи през България, често пъти бягат от ужасните условия в родните си страни - за тях няма друга алтернатива, освен да тръгнат на път", се казва в статията.

За много от пристигащите бежанци България е само временно облекчение. Условията много се различават от представата им за Европа. Центровете за настаняване се препълват, а няма много възможностите за намиране на работа.

В статията са цитирани коментари и мнения по темата на представители на международни и неправителствени организации, на българските институции, занимаващи се с проблема за бежанците, както и разкази на самите мигранти.

Споделяне

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?