"Политико": Юнкер целува Борисов заради ЕНП

"Политико": Юнкер целува Борисов заради ЕНП

Председателят на Европейската комисия Жан Клод-Юнкер толерира България и търпи липсата на български еврокомисар, за да остане правителството в страната вярно на Европейската народна партия (ЕНП).

Това е тезата в коментар на журналиста Райън Хийт в брюкселското издание на "Политико".

По думите му българското правителство е единственото в Централна и Източна Европа, лоялно към ЕНП. Още повече че правителството на Унгария е почти постоянно "трън в петата на институциите на ЕС". "Това илюстрира причината за толерантността на Комисията по отношение на празния стол на България на масата на Комисията", заключава Хийт. Той отбелязва, че Жан-Клод Юнкер никога не е имал близки отношения с по-новите страни членки на ЕС. Така че групата на ЕНП не може да си позволи да загуби България.

Хийт допълва, че ЕНП губи влиянието си в Европейския съвет, защото само две от 15-те най-големи европейски държави в ЕС са управлявани от правителства начело с членове на ЕНП.

Според източник на Хийт именно страхът на Юнкер София да не изпадне извън обсега на ЕНП е била причината Юнкер и шефът на администрацията в кабинета му Мартин Селмайр да позволят на България да напусне поста си в комисията, който седи празен вече три месеца след оттеглянето на Кристалина Георгиева.

"При нормални обстоятелства България не би получила подкрепа за подобни действия: тя е малка страна, създаваща проблеми, а когато Георгиева напусна, се появиха слухове за нейни лични несъгласия с Юнкер и Селмайр."

Заключението на Хийт е, че "когато България получи приличен нов ресор в Комисията, и Бойко Борисов бъде разцелуван отново от Юнкер, ще разберете защо".

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?