Политиците ще декларират и роднински фондации

Роднините на политици, които участват във фондации-дарители на политическите партии занапред ще бъдат длъжни да ги декларират пред Сметната палата. Това е записано в промените на Закона за политическите партии, внесен в петък от депутати от БСП, НДСВ и ДПС.

Партиите освен това ще са длъжни да дават на Сметната палата списък на дарителите физически и юридически лица с вид, размер и стойност на даренията, както и списък на юридическите лица с нестопанска цел, направили дарения, които са създадени или управлявани от членове на ръководни и контролни органи на партията, техни съпрузи или деца.

Новите мерки са част от законодателните усилия да се отговори на критиките на ЕС за корупцията по високите етажи на властта в България.

Промените предвиждат още ръководствата на партиите да подават декларация за имоти и доходи в страната и чужбина по реда на Закона за публичност на имуществото на лицата, заемащи висши държавни длъжности, който предстои да бъде гледан от парламента на второ четене.

С предлаганите изменения партиите ще подлежат на предлагания и в закона за публичността на доходите на държавниците строг контрол на данните в отчетите или на санкции при неподаване. Въвежда се и глоба между 1 000 и 2 000 лв. за физическите лица, които не са подали декларациите или възпрепятстват одита на Сметната палата.

Вносителите от управляващата тройна коалиция предлагат отпадане на ограничението за размера на направените дарения. В момента те са до 10 хил. лв. от физическо лице и до 30 хил. лв. от юридическо.

Същевременно парламентарно представените политически партии и тези, които са преминали 1% на последните избори, вече ще получават държавна субсидия от 2% от минималната работна заплата или 3.20 лв. на реално получен във вота глас. В момента субсидията е 1% или 1.60 лв. на глас при настоящия размер на минималното трудово възнаграждение.

За Mediapool един от авторите на законопроекта, Йордан Цонев от ДПС, обясни, че мнозинството се е отказало да повишава прага, над който се получава държавна субсидия от сегашния 1% на 2%. Данните показват, че между 1% и 3% са само 3 партии и коалиции, така че промяната няма да доведе до съществена разлика, допълни той.

Проверка на Mediapool на страницата на ЦИК за Парламентарни избори-2005 показва, че това са Евророма (1.25%), Коалиция на розата – НДПС, ОБТ и БСД (1.30%) и Новото време 2.95%.

Преди дни, по време на дискусия, организирана от фондация “Отворено общество”, адвокатът Йонко Грозев коментира, че една от причините за корупцията в съдебната власт и политическата зависимост на Висшия съдебен съвет е недофинансирането на политическите партии и партиите да търсят полулегални начини за физическото си оцеляване.

Йордан Цонев уточни за Mediapool, че през следващата седмица ДПС ще проведе публично обсъждане на предлагания от движението Закон за лобизма. По този повод той и други негови съпартийци провеждали срещи със знакови фигури от бизнеса, обясни по-рано Цонев срещата си със собственика на “Нове холдинг” Васил Божков.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?