Лидерът на Движение 21 Татяна Дончева предупреждава:

Полицаите може да откажат да изпълняват задълженията си

Хората искат морални императиви, това означава, че ще има ескалация на напрежението, казва бившият депутат от БСП

Татяна Дончева

"Хората искат морални императиви. Това означава, че ще има ескалация на напрежението. В един момент полицията ще откаже да изпълнява задълженията си. Никога не съм виждала протести с толкова полицаи". Това коментира в сряда бившият депутат от БСП Татяна Дончева пред Нова телевизия, която от няколко години е остър критик на левицата.

"В момента нещата са патови и излизат от контрол. Тези, които са в парламента, имат разбирането, че ситуацията всъщност е противоборство на ГЕРБ с БСП, а тя не е такава. Те са тъпи да не виждат хоризонта. И второ - страхливи и не си дават сметка, че не са опълченците на Шипка. Нямат ориентация. Те са ограничена група хора. Това, което бранят, е собствения им стол в пленарната зала, а не някаква кауза смисъл или полза. Те нямат ориентация и това е естествено, защото са ограничена група хора в ограничено пространство, изключени за външни влияния", допълни тя по повод пуснатите от БСП и ДПС да се въртят в публичното пространство тези, че при падане на правителството на власт се връща ГЕРБ.

"Смятам, че хората във времето осъзнаха, че преходът провали бъдещето им, че този преход, вместо да стане смяна на системата, стана подмяна на системата, при която бившата върхушка на бившата управляваща партия пое новите ни съдбини в друго качество", каза още Дончева.

"Според мен има пълно неразбиране от страна на партиите парламентарно представени и може би на по-широк кръг лица, че става дума наистина за смяна на системата, която хората искат, дори тези, които не са на протеста. Ако дълги години в продължение на този преход беше господстващо разбирането, че държавното управление и политиката, местна и централна, са само пари и интереси, има млади генерации, които искат освен пари и интереси да има и морални принципи", заяви още Дончева.

"Това виждам аз, вие ме питате за моя прочит. Моят прочит е този. Събитията са започнали даже отпреди февруари, даже може би в търсенето на Бойко Борисов като алтернатива на разбирането, че преходът е провален", заключи Татяна Дончева.

По думите ѝ за БСП няма изход от тази ситуация, защото формацията щяла да "крушира челно". "С такива като Жаблянов (депутат от левицата - бел. ред.) ще крушират. Той няма представа, че трябва да говори с протестиращите. Уважавам Мая Манолова и Валери Жаблянов. Манолова е работлива и е куражлийка, но сега нещата са патови и излизат от контрол", допълни бившият депутат.

Татяна Дончева коментира и темата за Христо Бисеров. Според нея тя е част от протестите и липсата на възможност ситуацията да бъде контролирана и направлявана.

"Смятам, че има разни центрове и групи, които се опитват да я тикат в различно русло с различен успех. Искам да видя, че това е сметка на Христо Бисеров. Сметката на доведения му син и паричните трансфери не са сметка на Христо Бисеров", изрази тя своя скептицизъм към тиражираните съобщения за банкови трансфери в чужбина към сметки на доведения син на Бисеров Ивайло Главинков.

"И ние трябва да знаем какъв бизнес има доведеният му син, той в такива обеми ли е, или е просто едно обикновено момче, на което случайно му тикат пари по сметката. Това изобщо не значи, че ако този човек има сериозен бизнес, е подставено лице. Христо Бисеров може да му отваря пътищата за бизнес, за сделки и те да са големи, но това не го прави подставено лице. Второ – това, което тръгва в началото, не сочи желание да се разследва бизнесът, а да се използва факт за разчистване на терен. Познавам Христо Бисеров. Той е умен човек, предвидлив и не би направил такива грешки", заяви Дончева.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?