Полицаите, осъдени за смъртта на Чората: Присъдата е несправедлива

Полицаите, осъдени за смъртта на Чората: Присъдата е несправедлива

Полицаите, които бяха осъдени за смъртта на благоевградчанина Ангел Димитров-Чората, излязоха в четвъртък с открито писмо, в което твърдят, че са осъдени несправедливо.

В средата на април Върховният касационен съд окончателно осъди на по седем години затвор полицаите Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Георги Калинков. Те бяха признати за виновни за убийството на Чората при задържане на 10 ноември 2005 г.

"Невинни сме и сме осъдени несправедливо! За това, че сме изпълнявали обществения си договор с родината – участвайки в законно разпоредена и извършвана полицейска операция за противодействието на търговията с наркотици и сексуалната експлоатация на български момичета, след като с престъпления бяха манипулирани фактите по обективните причини, довели до настъпване смъртта на задържаното лице, български съд каза на нас и на Вас – всички български граждани, че всъщност полицаите сме умишлени убийци. От първия момент знаем и сме убедени, че невинността ни ще бъде установена!", пишат петимата.

Според тях медицинската експертиза по делото им е с неверни заключения. Експертизата бе направена от проф. Стойчо Раданов, който по време на делото се самоуби. Полицаите твърдят, че присъдата "почива на лъжите и неверните твърдения на проф. Раданов".

Недоумяват защо съдът е използвал за присъдата си само показанията на две сестри на 16 и 18 г., като по-малката е интимна приятелка на Димитров, "с когото са се запознали, след като той им е уредил да си вземат изпити в гимназията и който е употребявал и им е показвал как се употребява кокаин".

Полицаите призовават доказателствата по делото им да бъдат разсекретени и публикувани, за да се чуят записите от СРС, прилагани на Ангел Димитров почти 6 месеца.

"Нас няма за какво да ни превъзпитавате (в затвора) – ние сме доказали службата си към обществото, самосъзнанието и отговорността си. Ние няма за какво да бъдем наричани убийци и изпращани в затвора като тежки криминални и общественоопасни престъпници - интерес да ни унижава има само престъпният свят. С болка констатираме, че го постига", се казва в отвореното писмо на полицаите.

Те искат обществото да ги подкрепи в борбата им и отстояването на истината.

Споделяне

Още от България