Полицаят от Атланта, застрелял чернокож, е бил наказван за употреба на огнестрелно оръжие

Полицаят от Атланта, застрелял чернокож, е бил наказван за употреба на огнестрелно оръжие

Бившият полицай от Атланта, който застреля чернокожия Рейшард Брукс миналата седмица, е бил наказван за употреба на сила, включваща огнестрелно оръжие, показва досието му, представено от полицията, предаде Ройтерс.

Според документа през октомври 2017 г. Гарет Ролф получил писмено порицание за инцидент, включващ огнестрелно оръжие през септември 2016 г. - единственото му наказание за употреба на сила за седемгодишната му служба.

Ролф беше уволнен в събота - ден след като простреля Брукс на паркинг пред заведение за бързо хранене. Друг полицай, който също бил на мястото - Девин Броснан, е временно отстранен. Досието на Ролф показва, че срещу него има подадени четири жалби на граждани, нито една от които не е довела до дисциплинарни мерки срещу него. Броснан, който е постъпил на служба в полицията през 2018 г., няма дисциплинарни провинения.

Предстои прокуратурата да реши дали да повдигне обвинения срещу Ролф, съобщи окръжният прокурор на окръг Фултън Пол Хауард.

Кметицата на Атланта - Кийша Ланс Ботъмс, обяви серия от полицейски реформи, целящи да ограничат използването на сила от страна на полицията, предаде ДПА. Ланс Ботъмс подписа заповеди, изискващи използването на "обективно разумна сила" от страна на полицията при задържане на някого и на "техники за деескалация на напрежението" преди използването на смъртоносна сила.

В петък вечерта 27-годишният Рейшард Брукс заспал в колата си пред ресторант за бързо хранене в Атланта, като по този начин пречел на другите клиенти да си купят храна. Двама полицаи пристигнали да проверят какво става и установили, че Брукс е в нетрезво състояние. Между тях и Брукс избухнала препирня при опита им да го арестуват. Брукс успял за вземе електрошока на един от полицаите и да го насочи към него. Тогава полицаят стрелял по него, докато Брукс се опитвал да избяга. Аутопсията показа, че Брукс е починал, след като е бил прострелян два пъти в гърба.

Сцената била заснета от минувачи, от полицейска камера и от охранителна камера и доведе до протести срещу полицейската бруталност и расизма в Атланта.

"От Атланта до Ню Йорк до Албъкърки градовете променят полицейските си управления", пише в заглавие в. "Ню Йорк таймс".

Подложени на растящ натиск от демонстранти, възмутени от убийствата на афроамериканци от полицията, официални лица в редица градове на САЩ обявиха съществени полицейски реформи, което внесе допълнителна енергия в протестното движение срещу системния расизъм, пише изданието.

Началникът на полицията на Ню Йорк Дърмът Шей обяви, че разпуска специализираното звено за борба с тежката престъпност, наброяващо стотици полицаи в цивилно облекло, което е било замесено в някои от най-знакови случаи на полицейска стрелба в града.

Генералният прокурор на Калифорния Хавиер Бесера обяви редица препоръчителни мерки за полицията в щата, включващи забрана на задушаващи техники, изискване полицаите да се намесват, когато техни колеги употребяват прекомерна сила и забрана на полицаите да стрелят по или от движещи се превозни средства с редки изключения.

В Албъкърки, щата Ню Мексико, политически лидери казаха, че градската управа ще пренасочи пари от потъналото си в скандали полицейско управление към създаването на нов отдел на сигурност на общността, който вероятно ще реагира на сигнали за бездомници, наркомани и душевноболни хора.

Някои протестиращи срещу смъртта на Джордж Флойд продължават да настояват полицейските управления да бъдат разпуснати или бюджетите им да се съкратят, отбелязва "Ню Йорк таймс".

"Тръмп се готви да разкрие предложения за полицейски реформи, които не задоволяват исканията на активистите", гласи заглавието на в. "Вашингтон пост".

Президентът Тръмп планира днес да обяви изпълнителни мерки, които ще осигурят допълнителни федерални финансови стимули за местни полицейски управления, които подобряват обучението на служителите си за употреба на сила и ще подобрят националната база данни за следене на неправомерно поведение на полицаи, пише изданието.

Изпълнителната заповед на Тръмп е плод на сътрудничество с представители на правоохранителните органи и семейства на убити от полицията заподозрени и има за цел да отговори на масовите протести срещу полицейското насилие, които разтърсват американски градове. Макар и президентът да описа мерките си като "доста обхватни", се очаква те да са под нивото на реформите, за които настояват активистите от "Животите на чернокожите имат значение" и други групи за социална справедливост, като съществено съкращаване на финансирането на полицейските управления и пренасочването на парите към социални програми, отбелязва "Вашингтон пост".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?